Dan jabuke: Kraljica voća u prehrani

Avatar photo
dan jabuke

Tradiciju održavanja Dana jabuke 20. oktobra 1990. godine u Londonu  započela je organizacija Common Ground s ciljem promovisanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se uzgajaju u Engleskoj . Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

Jabuka se spominje u mnogim pričama i mitovima, a poznati grčki mit kaže da je grčka boginja svađe Eris bacila jabuku između tri najmoćnije božice Olimpa, Heru, Afroditu i Atinu, a na jabuci je pisalo “za najljepšu”. Naravno boginje se međusobno nisu mogle dogovoriti koja je najljepša pa su za mišljenje pitale trojanskog princa Parisa.

Afrodita je potajno Parisu obeća najljepšu ženu na svijetu, Helenu, a da za uzvrat nju proglasi najljepšom boginjom Olimpa. Paris pristaje, proglasi Afroditu najljepšom i dobi Helenu te tako izbije Trojanski rat u kojemu nakon deset godina rata Grci opljačkaše i razoriše Troju do temelja.

Jedan drugi mit, onaj biblijski o Adamu i Evi pripovijeda nam da je Eva ubrala jabuku sa zabranjenog drveta znanja. Kad Adam i Eva probaše plodove sa toga drveta, spoznaše svijet i shvatiše da su goli. Za kaznu ih Bog protjera iz rajskog vrta. Tako je jabuka postala simbolom znanja ali i grijeha (jabuka = lat. malus, zlo = lat. malum).

Jabuka ima mnogobrojne benefite za zdravlje, zbog kojih je proglašena i boginjom među voćem. A koji su to, pogledajte u nastavku:

jabuka

jabuka jabuke dan zdravlje zdravo

jabuka jabuke benefiti zdravlje

Možda te zanima
kako cuvati namirnice

jabuka

jabuka

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh