Danas ne propustite šetnju jer je Svjetski dan hodanja

Avatar photo
hodanja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), definisala je fizičku aktivnost kao “svaki tjelesni pokret proizveden zahvaljujući mišićima koji zahtijeva potrošnju energije”. To je jedan od osnovnih funkcionalnih podsticaja za tijelo, koji, ako se redovno primjenjuje, smanjuje rizik od razvoja serije hroničnih, prvenstveno kardiovaskularnih bolesti, određenih vrsta kancera, dijabetesa i osteoporoze. Na današnji dan se proslavlja i Svjetski dan hodanja.

Redovna fizička aktivnost stimuliše metabolizam, smanjuje tjelesnu masnoću, poboljšava regulaciju tjelesne težine, smanjuje krvni pritisak, te smanjuje gubitak koštane mase. Fizička aktivnost pomaže smanjenju stresa i poboljšava kvalitet spavanja, što je važan dio zdravlja i kvaliteta života uopšte.

Posljedice neaktivnosti

Značajno povećanje broja hroničnih nezaraznih bolesti (CNCD), prekomjerne težine i gojaznosti ilustruje neravnotežu između životnog stila i biološke potrebe za fizičkom aktivnošću. Fizička neaktivnost se razvila u jedan od glavnih faktora rizika za zdravlje stanovništva.

Epidemiološke studije su takođe pokazale da fizička neaktivnost ima ekonomske posljedice, stvarajući veliki teret kada je u pitanju budžet za zdravstvo. Zbog svega ovoga, fizička aktivnost je vitalan segment u prevenciji brojnih bolesti, te se preporučuje redovno vježbanje minimalnog trajanja od 150 minuta sedmično za zdrave odrasle osobe u dobi od 18 do 64 godine.

Zašto je šetnja dobra?

Šetnja (pješačenje) je idealan način dnevnog vježbanja. Šetnja je 100% prihvatljiva za sve individue, ali je takođe pogodna za mnoge hronične bolesnike sa problemima povezanim sa krvnim pritiskom, srcem i astmom. Šetnja je bezbjedan način vježbanja i sa sobom nosi minimalni rizik od povreda u poređenju sa ostalim fizičkim aktivnostima.

Iako je to izuzetno efikasan i zdrav način vježbanja, rijetko se govori o značaju hodanja, te hodanje kao vježba zaostaje za različitim komercijalnim i agresivno oglašavanim aktivnostima kao što su fitnes, wellness itd. Prednost hodanja, u poređenju sa drugim oblicima vježbanja, je da ne treba da bude intenzivno ili dugoročno kako bi pozitivno uticalo na zdravlje. Osnovno pravilo je da hodate u sinhronizaciji sa svojom tjelesnom spremnošću, što znači maksimalno brzo, ali tako da ne gubite dah.

Koliko hodanja se preporučuje?

Redovno pješačenje u trajanju od 30 minuta, pet dana u sedmici smanjuje faktore rizika i na brojne načine koristi zdravlju. Šetnja sprečava rizik od razvoja određenih vrsta karcinoma (dojke i debelog crijeva), dijabetesa tipa II, kardiovaskularnih bolesti, kao i depresije. Osim toga, produžava životni vijek čak i kod osoba koje imaju prekomjernu težinu ili povišeni krvni pritisak.

Možda te zanima
kako ubrzati metabolizam

Šetnja takođe povećava gustinu kosti i balansira nivoe lipoproteina u krvi. Krajem prošlog vijeka, svjetske organizacije su proglasile današnji dan Svjetskim danom hodanja. Ideja je bila da se što više ljudi pokrene i uputi u prirodu kako bi se razvila svijest o potrebi zaštite životne sredine i fizičke aktivnosti, kao najjednostavnijih i najznačajnijih oblika održavanja i poboljšanja zdravlja.

Obilježite i vi Svjetski dan hodanja

Iskoristite ovu fantastičnu priliku da podstaknete svoje gradove, zajednice i građane da budu aktivni, integrišu fizičke aktivnosti u svoj svakodnevni život i uživajte u pogodnostima koje vam sport i sve fizičke aktivnosti mogu donijeti. Ovaj dan je idealna prilika za početak ili konsolidaciju jedne od najzdravijih navika.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh