“Dječiji svijet, moj svijet” – obilježimo zajedno Dječiju nedjelju

Avatar photo
dječiju nedjelju

Dječija nedjelja se širom svijeta obilježava u prvoj sedmici oktobra. Cilj obilježavanja je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece i njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima. Obilježimo zajedno Dječiju nedjelju!

Konvencija

Dokument koji je umnogome pomogao realizaciji obilježavanja Dječije nedjelje, a koji je osim toga, najzaslužniji za postavljanje i usvajanje univerzalnih standarda prava djeteta je Konvencija o pravima djeteta. To je međunarodni dokument usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija 1989. godine.

U Konvenciji se govori o obavezama odraslih prema djeci kao i o obavezama brojnih društvenih faktora koji učestvuju u zaštiti djece. Države potpisnice Konvencije svojim potpisom garantuju poštovanje prava djece, u koja spadaju: jednakost svakog djeteta, pravo na život, pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i slobodno vrijeme, slobodno izražavanje mišljenja i pravo da bude saslušano, pravo na roditeljsko staranje, pravo na zaštitu od ekonomskog i seksualnog iskorištavanja, pravo na zaštitu od nasilja, pravo na slobodu izražavanja, pravo onesposobljenom djetetu na posebnu brigu i mnoga druga prava.

Obilježavanje

obiljezavanje nedjelja djeteta konvencija pravaDječija nedjelja obilježava se, između ostalih zemalja, i u Bosni i Hercegovini nizom zabavnih i edukativnih sadržaja za naše najmlađe. Brojne manifestaije imaju za cilj da ukažu na prava djeteta kroz kreativno osmišljene festivale i druge kampanje.

Naime, magazini ZdraviJa i Cool mama kao društveno odgovorne kompanije, žele da se pridruže obilježavanju Dječije nedjelje tako što će poklonima obradovati one najmlađe, ali i djecu školskog uzrasta. Poklonićemo jednu didaktičku igračku i tri paketa školskog pribora. Detalje poklanjanja možete pronaći na Facebook stranicama ZdraviJa i Cool mama.

didakticka igracka

Možda te zanima

Aktivnosti

Pored niza aktivnosti organizovanih za najmlađe, djeca ovu sedmicu obilježavaju i proslavljaju i priredbama i drugim programima u svojim školama i vrtićima. Ovogodišnji moto Dječije nedjelje glasi: „Dječiji svijet, moj svijet“, a njime se poziva na solidarnost i veću podršku djeci sa invaliditetom.

Prava djece ne treba i ne smiju da se poštuju samo tokom njihove, Dječije nedjelje. Djeca su najveće bogatstvo ovoga svijeta, životi koji tek treba da spoznaju svijet, zato im pružite što veću pažnju, ljubav i blagostanje. Učite ih da vole, poštuju i cijene. Vodite računa o tome kakav primjer im dajete, jer, za nekoliko godina oni će biti ti koji će svoje znanje i ljubav prenositi na druge.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh