Danas je Svjetski dan zaštite životinja

Avatar photo
dan zastite zivotinja

Misija Svjetskog dana zaštite životinja je da se zaštite ugrožene vrste i sve druge životinje, kako bi se poboljšao ili makar zadržao standard životne sredine širom svijeta. Da bismo doprinijeli dostizanju ovog cilja, želimo da podstaknemo organizacije za zaštitu životinja, omladinske i dječje klubove, biznise i pojedince da organizuju događaje i simbolično proslave i obilježe Svjetski dan životinja.

Zašto slaviti Svjetski dan životinja?

Ovakvi događaji, prije svega, mobilišu ljude na akciju za bolju budućnost životinja. Kroz istoriju, društveni pokreti (masovne akcije), poput Svjetskog dana životinja, oduvijek su bili glavno sredstvo učešća običnih ljudi u politici i  borbi za socijalnu pravdu i reformu.

Životi životinja duboko su pogođeni akcijama pojedinaca, preduzeća i nacija. Zbog toga je od suštinskog značaja da se životinjama dodijeli legitimni status primalaca socijalne pravde. Svjetski dan životinja obuhvata sve životinje i jedinstvenu zabrinutost za svaku od vrsta, u svakoj zemlji svijeta.

Uz povećanu svijest i obrazovanje mi zaista možemo pomoći u razvijanju saosjećajne kulture koja se fokusira na zakonsku reformu i društveni napredak kako bi ovaj svijet bio pravednije mjesto za sva živa bića. Svjetski dan životinja već je donio značajan i trajni doprinos unapređenju odnosa prema životinjama, a njegov uticaj će, nadajmo se, nastaviti da raste.

Možda te zanima
djecu

Ideje za događaje koji se mogu organizovati

  • predavanja i događaji edukativnog karaktera;
  • pravljenje skloništa na otvorenom i organizovano udomljavanje životinja;
  • konferencije i radionice;
  • događaji prikupljanja sredstava kao što su koncerti i sponzorisane šetnje ili trke;
  • školski događaji za edukaciju mlađe generacije, kao na primjer takmičenja vezana za životinje, koncerti i filmske emisije;
  • radionice za edukaciju vlasnika životinja;
  • promocija veterinarstva kao poziva i zanimanja i širenje svijesti o prevenciji bolesti i umiranja životinja;
  • radio i TV intervjui o životinjskim pitanjima i Svjetskom danu životinja i njegovoj misiji
  • mirne protestne šetnje kako bi se podigla svijest o određenom pitanju socijalne zaštite životinja ili podstakle vlade da uvedu zakonodavstvo o zaštiti životinja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh