Dokazano: mobilne uređaje treba ograničiti djeci do 12 godina

Avatar photo
mobilne uređaje

Svakodnevno slušamo i čitamo o štetnosti tehnologije na zdrav razvoj djeteta, a sve češće se i naučnici bave ovom izuzetno važnom temom. Pročitajte u nastavku zašto mobilne uređaje treba zabraniti djeci do 12 godina.

Istraživanja uglednih pedijatara preporučuju da se djeca do druge godine uopšte ne izlažu tehnologiji, da od treće do pete godine to bude najviše jedan sat dnevno, a od 6. do 18. godine ne preko dva sata dnevno.

Istraživanja pokazuju da se ove preporuke izlaganja tehnologiji prekoračuju i po četiri do pet puta. Portabl uređaji poput telefona, tableta, konzola za igre samo su ubrzali ovu “ekranizaciju” djetinjstva. A evo i nekoliko razloga zašto bi djeci trebalo ograničiti upotrebu tehnoloških uređaja:

Uticaj na razvoj mozga

Do napunjene druge godine života, mozak djeteta utrostručuje svoju veličinu i nastavlja da se neprekidno razvija do 21. godine. Rani razvoj mozga uslovljen je podsticajima iz okruženja, ili njihovim nedostatkom.

Pretjerana izloženost tehnološkim uređajima negativno utiče na funkcionisanje mozga i izaziva nedostatak pažnje, usporen razvoj kognitivnih sposobnosti, otežano učenje, povećanu impulsivnost i smanjenu sposobnost samokontrole.

Usporen razvitak

Upotreba tehnologije ograničava kretanje i vodi ka usporenom razvoju. Svako treće dijete danas polazi u školu sa zaostatkom u razvoju, što se loše odražava na opismenjavanje i akademsko postignuće. Fizička aktivnost poboljšava pažnju i sposobnost učenja. Korišćenje tehnologije prije 12. godine je od presudnog uticaja na razvoj djeteta i njegovu sposobnost za učenje.

Epidemija gojaznosti

Gledanje televizije i igranje video igrica doprinosi gojaznosti kod djece. Djeca kojoj je dozvoljeno da gledaju tv ili igraju igrice u svojoj sobi 30% češće imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a trećina gojazne djece dobije dijabetes. Takođe su izloženi povećanom riziku od srčanih bolesti koje skraćuju život.

Nedostatak sna

 

Tri četvrtine roditelja dozvoljavaju djeci upotrebu tehnologije u dječijim sobama, a 60% njih nema uvid u to kako i koliko djeca koriste tehnologiju. Usljed toga, u tri četvrtine slučajeva djeci od 9 do 10 godina nedostaje san u tolikoj mjeri da se to odražava na njihove ocjene u školi.

Mentalne bolesti

Pretjerana upotreba tehnologije dovodi se u vezu sa porastom depresije i anksioznosti kod djece, sindromom poremećaja pažnje, teškoćama sa vezivanjem, autizmom, bipolarnim poremećajem i drugim problemima u ponašanju.

Možda te zanima
opsesivno kompulzivni poremecaj

Digitalna demencija

Brzi medijski sadržaji doprinose poremećaju pažnje, lošijoj koncentraciji i otežanom pamćenju.

Zavisnost

Kako se roditelji sve više vezuju za tehnologiju, tako se i sve više udaljavaju od svoje djece. U nedostatku vezanosti za roditelje, djeca se okreću tehnološkim spravama i postaju zavisnici. Svako jedanaesto dijete uzrasta između 8 i 18 godina je zavisno od tehnologije.

Vjerujemo da su ovo sasvim dovoljni razlozi da razmislite o tome koliko kao roditelji dopuštate da tehnologija “odgaja” vaše dijete i koliko mobilne uređaje dozvoljavate, a koliko branite vašim mališanima.

Možda vam bude zanimljivo: 7 pravila koja će vam pomoći da budete bolji roditelj

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh