5 stvari koje biste trebali uraditi prije nove godine

Avatar photo

Još samo nekoliko sati nas dijeli do nove godine. Vjerujemo da ste veoma uzbuđeni i entuzijastični povodom toga,a sigurno imate na umu nekoliko odluka koje planirate sprovesti u novoj godini. Prije nego što se bacite na sprovođenje novogodišnjih odluka, iskoristite preostalih nekoliko sati u ovoj godini na najbolji mogući način. Evo šta biste trebali uraditi prije nove godine.

Napravite listu zahvalnosti

Nova godina je vrijeme kada razmišljamo o budućnosti i stvarima koje moramo promijeniti na sebi ali i u okolini. Prije nego što počnete sa dubokim mislima o sebi, uglavnom kritikama, na list papira napišite sve ono što vam se desilo u proteklih 365 dana, a na čemu ste zahvalni.

Napišite baš sve na čemu ste zahvalni. Postali ste majka/otac/sestra/brat/tetka? Napišite to! Vi i vaša porodica ste zdravi? Upoznali ste osobu koja vam prija ili ste obnovili neko staro prijateljstvo? Dobili ste unapređenje ili ste promijenili prosao? Pročitali ste fenomenalnu knjigu koja vam je otvorila neke nove vidike? Sve su to stvari koje zaslužuju da se nađu na vašoj listi zahvalnosti.

Napravite listu uspjeha

Sjetite se koje ste sve prepreke preskočili s velikom hrabrošću, uz suze ili pak osmijeh na licu (čak i kada nije sve ispalo kako ste htjeli). Prisjetite se šta ste sve napravili za nekog drugog (prijatelje, članove porodice ili kolege). Sjetite se koliko ste puta uspješno riješili sve zadatke, te male i velike životne probleme i hrabro nastavili dalje. Zapišite ih jer, to je vaša motivacija za dalje.

@pinterest.com

Razmislite o sebi

Uzmite nekoliko minuta i razmislite o tome ko ste bili prošle godine u ovo vrijeme. Šta ste tada željeli? Da li ste ispunili svoje želje i ciljeve ili su se oni sada totalno promijenili? Da li ste se promijenili od prošle godine i da li vam ta promjena donosi radost ili ne?

Uživate li u svom životu? Da li vas sadašnji partner čini sretnima i ako ne, zašto još uvijek tražite opravdanje da ostanete u toj vezi? Kako vam je na poslu? Da li vas kolege i šefovi poštuju, da li imate još mogućnosti za učenje i napredovanje ili ste dostigli maksium na tom radnom mjestu?

Uporedite sebe kakvi ste bili prije godinu dana i sada i da li je to što ste sada zaista ono što želite biti. Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da shvatite ko ste zapravo i šta želite od života. Tek kada to razjasnite moći ćete da se posvetite ispunjenju svojih ciljeva.

Napravite listu stvari kojima se veselite u 2020. godini

Iako budućnost ne možemo “pročitat” postoje planovi za 2020. godinu koje smo svjesno ili nesvjesno već napravili. Zapišite barem 5 stvari (malih ili velikih) koje jedva čekate u novoj godini.

Možda te zanima
knjige

Razlog vaše radosti može biti odlazak na vjenčanje drage prijateljice pa čak i izlazak nastavka najdražeg filma ili serije! Dugoočekivano putovanje, diploma ili jednostavno dolazak omiljenog godišnjeg doba – sve su to stvari koje će izmamiti osmijeh na vaše lice i zato zaslužuju da se nađu na vašoj listi.

Recite “volim te”

Za kraj, mislite malo o drugima. Zašto čekati ponoć da biste poželjeli sve najljepše dragim ljudima? Izdvojite malo vremena sada i recite (ili napišite) dragim ljudima koliko vam znače. Recite im ako su vam proteklu godinu učini ljepšom, te se prisjetite posebnih trenutaka. Vjerujemo da će im to značiti više nego lančana poruka u ponoć.

Srećna vam Nova godina zdraviji!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh