Eco-friendly hotel na drvetu – smještaj na visokoj nozi

Avatar photo

Norveška arhitektonska firma „Snøhetta“ je imala jedinstven projekat: Hotel izgrađen na drvetu. „Treehotel“, na drvetu, u Švedskoj, sagrađen je na 10 metara iznad zemlje, i fragmentiran u 6 odvojenih cjelina. Ovaj hotel na drvetu je zapravo ostvarenje svih dječjih snova: kućica na stablu u predivnoj skandinavskoj šumi. Skandinavski dizajn ne treba posebno predstavljati, to je brend sam za sebe – suptilan, diskretan, funkcionalan i lijep. U dizajnu hotela se stapaju tradicionalna nordijska arhitektura i savremena tehnologija.

Ako planirate da vidite polarnu svjetlost, Treehotel se preporučuje kao prava stvar. Hotel ima 6 soba (kućica) i nalazi se u sigurnom zagrljaju borova, i na 10 je metara od zemlje. Svaku sobu je projektovao drugi arhitekta.

hotel na drvetu
@treehotel.se

Kućice su smještene na različitim visinama, od 4 do 6 metara iznad tla i do njih se dolazi preko rampe, mosta ili pomičnih ljestvi. Jedna od kućica izgleda poput ptičjeg gnijezda, dok druga izgleda kao NLO iz starih ZF filmova. Postoji i jedna koja izgleda kao prava šumska koliba, ugurana među debla stabala.

hotel na drvetu
@treehotel.se

Onaj ko odsjedne ovdje, naći će se u najljepšoj prirodi i moći će da uživa u miru i spokoju. Staklo je sastavni element hotela, da bi ljudi mogli konstantno da gledaju prirodu oko sebe i ispod sebe, i da bi svjetlost stalno obasjavala prostor.

hotel na drvetu
@treehotel.se

Fasada je kompletno napravljena od ogledala koja imaju infracrveni film kako bi se zaštitile ptice koje žive u šumi.

Jedna jedinica može da primi 5 gostiju, a za prtljag je obezbijeđen mali lift. Pored spavaćih soba tu je i svijetao dnevni boravak i terasa sa koje je pogled savršen. Postoje i mreže za ležanje u sobama, tako da kućica može biti i idealno mesto za meditaciju.

hotel na drvetu
@treehotel.se

Sve su kućice sagrađene oko živih stabala, dakle nijedno nije bilo posječeno da bi se podigao hotel. Svaka kućica ima podno hidroelektrično eko grijanje, a umjesto kanalizacije, svaka je soba opremljena toaletima sa električnim sistemom koji pokreće zapaljenje i sav otpad izgara u pepeo. Kupatila su opremljena tekućom vodom, ali se tuševi nalaze u odvojenoj zgradi, kao i sauna, pa je hotel kompletno eko-friendly.

hotel na drvetu
@treehotel.se

Od januara 2017. na raspolaganju je i sedma soba, odnosno kućica, smještena na laponskim borovima na 10 metara visine, sa pogledom na rijeku Lule. Ova je soba namijenjena posmatranju čarobne Aurore Borealis, a njen najveličanstveniji dio je terasa koja ima pod napravljen od mreže kroz koju izvire razgranati bor. Čitava kućica zauzima cca 100 metara kvadratnih, od čega je 55 metara kvadratnih stambenog prostora, a uključuje smještaj za petoro ljudi, dva dupla kreveta, kauč, dnevni boravak, kupatilo i tuš. Kućica je opremljena namještajem izrađenog od prirodnih skandinavskih materijala, odnosno drveta i tekstila.

Možda te zanima
spa kod kuce

hotel na drvetu
@treehotel.se

Gosti hotela mogu da uživaju u šetnji, a ako se umore, uvek im je na raspolaganju vožnja snoumobilom. Mogu i da jure saonicama koje vuku psi, pecaju u zamrznutom jezeru, izgrade iglu i još mnogo toga.

Odlična ideja, zar ne?

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh