Najbolje svjetske destinacije za snowboarding

Avatar photo
snowboarding

Snowboarding je sport za sve uzraste i za ljude različite fizičke spreme. Bilo da ste sportista ili amater koji voli zimske sportove, u snowboarding ćete se sigurno zaljubiti! Povodom Svjetskog dana snowboardinga, koji se obilježava svakog 21. januara, za vas smo prikupili najbolja odredišta za početnike, ali i za stručne snowboard-ere.

Kartalkaya, Crnomorski region, Turska

Kartalkaya je tokom godina postala sve popularnije odredište za snowboard-ere. Ovo tursko naselje koje je prepuno borovih stabala nalazi se u Nacionalnom parku Koroglu, a jedna je od omiljenih destinacija za stanovnike regiona koji su zaljubljenici u malo ekstremnije sportove. Razlog za to je sve veći izbor staza, kao i brojnih drugih sadržaja za snowboard-ere svih nivoa.

Yuzawa, Niigata, Japan

Japanska regija Yuzawa je poznata kao “yukiguni” ili “snježna zemlja”, a smatra se najpogodnijom lokacijom za zimske sportove jer se nalazi u blizini Tokija. Skijalište Yuzawa privlači domaće i strane posjetioce svih nivoa kada je u pitanju snowboarding. Sam grad nije se mnogo razvijao u turističkom smislu, tako da se posjetioci odmah susreću sa zajednicom pasioniranih snowboard-era.

Mount Buller, Viktorija, Australija

Planina Bueller je zimsko sportsko odmaralište najbliže Melburnu, a mješoviti teren koji se tamo nalazi nudi ponešto za sve snowboard-ere, nezavisno od iskustva. Redovni početni i drugi časovi se održavaju tokom cijele sedmice, a 840 hektara staza uključuje sve vrste padina koje ne prestaju da oduševljavaju snowboard-ere.

Laax, Graubünden, Švajcarska

Laax je jedna od najboljih regija za snowboarding na svijetu i sa svojim brojnim padinama na nadmorskoj visini od 2.000 do 3.000 metara, puna je snijega sve do ljeta. Skijališta koja okružuju ovaj švajcarski grad namijenjena su snowboard-erima svih uzrasta, sa brojnim plavim, crvenim i crnim rutama pomiješanim u 224 km staza i četiri snježna parka.

Myoko, Niigata, Japan

Staze i odmarališta Myoko hvale kako profesionalci tako i amateri kao jednu od najboljih destinacija za snowboarding u Aziji. Na vrhuncu sezone (obično posljednje dvije sedmice u januaru), zidovi snijega u mjestu Myoko mogu dostići više od tri metra, a tokom cijele sezone područje ima dovoljno snijega za praktikovanje bilo kog zimskog sporta. Sadržaji za početnike i stručnjake su opsežni, a obližnji termalni izvori su odlično mjesto za opuštanje nakon dugog dana na padinama.

Možda te zanima
rak dojke

Les Menuires, Rona-Alpi, Francuska

Kada su u pitanju zimski sportovi u francuskim Alpima, posljednjih godina je došlo do opsjedanja mjesta Les Menuires kao istinske nirvane za ambiciozne snowboard-ere. Omiljene staze među posjetiocima uključuju Bulevar Kumin i Pluviometre, iako je krajolik koji okružuje Les Menuires prirodno dovoljno lijep da mnogi boarderi preskaču obilježene staze, preferirajući da iskoriste prirodne padine.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh