Erna Saljević: Voljela bih da sam kao mala poslušala “Pusti druge, sebi si najbitnija”

Avatar photo

Erna Saljević, na društvenim mrežama poznata kao Diva Is Back, jedna je od najpopularnijih blogerica BiH ali i šire. Putem svog Instagram profila svakodnevno inspiriše desetine hiljada ljudi, posebno djevojke i žene. Njeni pratioci je obožavaju zbog njene neodoljive harizme, ali i zbog vrijednih savjeta iz oblasti njege, šopinga ali i svakodnevnog života.

Sa Ernom smo razgovarali o njenoj rutini tokom korona virusa i kućne izolacije, a dotakli smo se i kolekcije donjeg veša koju je nedavno objavila u saradnji sa Alma Ras.

ZdraviJa: Kako se trenutna situacija i kućna izolacija odrazila na tebe? Koliko su se tvoje navike promijenile i šta ti je pomoglo da se prilagodiš situaciji?

Erna: Ja u suštini mogu reći da mi je situacija sa pandemijom samo iskristalisala tačnu viziju koju sam imala dugo u glavi glede modernog tipa poslovanja – tzv. nomadskog, a koji sam željela oduvijek jer se nisam uklapala u standarde: klasično 9-5 radno vrijeme, odlazak uvijek u siti office, itd. To sam testirala već mjesecima unazad i samo pokazala sebi da svaku viziju koju imam, zaista trebam probati realizovati i da trebam više slušati svoju intuiciju.

Riješila sam se nekih projekata koji su mi odavno crpili kreativnost na pogrešan način i posvetila se isključivo svom poslovanju. Polako krećem i sa zvaničnim otvaranjem svoje konsultanstke firme za marketing, tako da je ova pandemija bila sjajan okidač za neke nove prilike i neku novu mene. To je jednostavno vještina na kojoj svi trebamo raditi, prilagođavanje situaciji i izvlačenje najboljih rješenja iz svega.

ZdraviJa: Kako izgleda jedan tvoj dan u izolaciji?

Erna: Pomalo mi se pobrkao dan i noć, ali generalno ustajanje do 9, doručak, malo treninga, organizacija poslovnih obaveza sve do 4 koje želim obaviti, pauzam između za društvene mreže i pozive ka dragim ljudima, a onda poslije svi oni hobiji koje sam do sada zanemarivala. Ovo nam je definitivno bilo vrijeme da se posvetimo sebi sebi sebi i samo sebi!

ZdraviJa: Kako se boriš sa negativnošću trenutne situacije i šta ti pomaže da ostaneš pozitivna i vedra?

Erna: Rad, kreativnost i samo rad! Čim uposlim misli ali i ruke, odmah nemam vremena da se bavim negativnim posljedicama korone, a njih je na svakom ćošku. To je uvijek tako sa životom, ono si što misliš, a ja sam čvrsto odlučila od prvog dana da ću iz svega ovoga izvući maksimum pozitive i dobrih strana, i začudo – to mi je uspjelo iz prve.

ZdraviJa: Kako izgleda tvoja svakodnevna rutina njege kože? Da li bi sa našim čitaocima podijelila neki savjet ili čak recept za prirodnu masku?

Erna: Ujutro se obavezno umivam hladnom vodom. To me razbudi i nekako mi daje osjećaj svježine i zategnutosti kože. Prebacila sam se na Origins kozmetičku liniju i moram da priznam da su me njihovi prirodni sastojci oduševili. Njihova GinZing linija, posebice kremica za područje oko očiju- wow-nevjerovatna svježina pri prvom nanošenju, to mi se nikada nije desilo sa nekom kozmetikom. Imaju i prirodne maske, recimo Rose clay za otvorene pore i neravnine na licu, ili Out of trouble, defintinvo moja preporuka za vas.

ZdraviJa: Ne možemo da ne spomenemo kolekciju donjeg veša koju si nedavno pustila u prodaju u saradnji sa Alma Ras. Šta te nadahnulo na ovaj potez?

Erna: Žene. Stvarne žene. Njihove potrebe, moje potrebe, naše potrebe da nam se ne govori koliko i čega trebamo imati. #sebisamnajbitnija je mala revolucija koju smo upakovale u taj donji veš i spavaći program, a #ženaježenidrug malena mantra kojom bismo se mi žene, jedna prema drugoj, trebale služiti i u poslovnom i privatnom svijetu. Često smo jedna drugoj vučice, češće nego što nas muškarci izopštavaju iz muškog svijeta.

Raduje me pomisao da ovih dana intenzivno radim na novoj kolekciji koja će biti naprednija verzija prve, još jedna priča o snazi žena kada se ujedine, ali i kada sebe sebi stave na prvo mjesto. Nije mi cilj da kreiram kolekciju i da to ostane na tome, već da u to ukrojim jaku poruku samosvjesnosti koja će se pretočiti na vlasnice ovih komada. To mi je snaga i volja za svaki daljnji rad na ovome.

Možda te zanima
milena buđevac

ZdraviJa: Glavna poruka kampanje je #sebisamnajbitnija. Šta bi poručila, prije svega djevojčicama, a onda i svim djevojkama i ženama koje ovo čitaju, kako da zavole i više poštuju sebe?

Erna: To definitivno dolazi s godinama, ali prije svega, u tim ranim dobima od pravilnih uzora pored sebe. Voljela bih da sam i ja u tim godinama imala nekoliko ovih Erni sa ovim godinama i iskustvom koje će mi govoriti svakoga dana „Hej sebi si najbitnija, pusti druge, vjeruj u sebe i radi na sebi“.

Modna insutrija je ohola i puna predrasuda, i to se neće promijeniti tako lako, ali mi možemo kreirati neke mikro svjetove i krenuti od samih sebe pa preko drugih, prema pozitivnijim razmišljanjima, i onim vrijednostima koje su se zaboravile i bacile u drugi plan. Poštovanjem i voljenjem sebe, zavrjeđujemo poštovanje i ljubav drugih prema nama.

ZdraviJa: Vjeruješ li da se iz trenutne situacije sa korona virusom može izvući pouka i koja bi tvoja bila za naše čitaoce?

Erna: Definitivno jedna od najjačih pouka je da moramo raditi više na vještini prilagođavanja. Zaista je tačna i ona da se živ čovjek na sve navikne, ali jako je bitno da to ne uradimo nauštrb nas samih, već da i uz prilagođavanje probamo biti što bolji prema sebi i okolini. Puno raditi na sebi i definitivno raditi na ovim vještinama, za koje mnogi tvrde da su vještine budućnosti, ali ja odgvorno tvrdim da su nam potrebne već sada.

Ko ih ima u malom prstu, barem neku od njih, uz tim koji posjeduje druge, ne mogu mu ništa ni sve pandemije ovog svijeta: emocionalna inteligencija, kreativnost, fleksibilnost i adaptacija, data literacy – upravljanje i razumijevanje podataka prije svega – bilo čime da se bavite, i Tech Savviness – savršeno poznavanje modernih tehnologija.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh