#backtoschool Dečiji psiholog Milena Buđevac – “Znam da vam je teško, ali radujte se”

Avatar photo
milena buđevac

Početak škole za svakog roditelja čije dijete tek stupa u školski sistem je jedna emotivna, poprilično teška i sasvim nova prekretnica u životu. Vaši mališani odrastaju i koračaju prema jednom novom svijetu, koji u nekim momentima može da bude i pomalo surov. Vjerujete da su još mali da bi se u njemu snašli i trudite se da ne pogriješite ni u jednoj izgovorenoj riječi ili učinjenom postupku.

Ono što ZdraviJa želi da vam poruči jeste da ne postoji stoprocentno savršen roditelj i da kao i u svemu i u ovom savjesnom poslu postoje greške. Vaši klinci će vam biti najzahvalniji na razumijevanju, saslušanju, otvorenosti i povezanosti koje gradite sa njima.

Sa stručne strane gledano, postoje savjeti i odgovori na nekolicinu pitanja koja vam se trenutno vrzmaju po glavi. Odgovore će vam sa zadovoljstvom dati Milena Buđevac, dječiji psiholog koja će na svoj autentičan način poželiti srećan polazak u školu.

milena buđevac

1. ZdraviJa: “Draga Milena, početak škole djeca, individualno gledno, ne doživljavaju isto, a ono što je za sve isto jeste da dijete tada doživljava veliku promjenu u svojoj svakodnevici, kako se nositi sa istim?”

Milena: “Promjene su normalne i univerzalne, kompletna porodica prolazi kroz njih sa prvakom, sve su to normalne razvojne krize. Treba biti uvižajan, nježan prema sebi i djetetu.

2. ZdraviJa: “Kako sebi kao roditelju postaviti adekvatna očekivanja od djeteta i šta je “normalno” očekivati a šta ne?”

Milena: Strpljenje je važno, trebamo spustiti očekivanja i upravljati njima jer i dijete i Vi gubite mnogo ukoliko sve počne sa tenzijom očekujući savršenstvo. Kao što sam rekla uviđajnost i nježnost prema sebi ali i prema djetetu je od krucijalne važnosti. Dajte vremena da osjetite i oslušnete novi ritam i da se na njega priviknete. To je za cijelu porodicu jedan veliki novitet, zato samo polako.”

3. ZdraviJa: “Da li su ocjene ogledalo djeteta?”

Milena: “Određenje prioriteta za dijete ne bi trebalo da budu ocjene kao brojka već, kako se dijete uklopilo u sredinu, stvara li prijateljstva, da li se dobro osjeća. Jendostavno, treba da razvija kritičko razmišljanje. Ocjena ne predtsavlja vaše dijete. Trud i rad su najvažniji.

4. ZdraviJa: “Roditelji su skloni tome da svoje dijete vaspitaju i “kreiraju” kao sopstvenu kopiju, da li je to greška ili sasvim prirodna pojava?”

Možda te zanima
suočavanje sa pritiskom

Milena: “Roditelj mora da upravlja svojm osjećanjima i očekivanjima i nikako da sebe preslikava na dijete. Zar nije poenta da svi budemo posebni na svoj način?”

5. ZdraviJa: “I za kraj, ono što sve roditelje i buduće roditelje najviše zanima kako dijete pripremiti za školu da ovaj proces prođe što bezbolnije?”

Milena: “Radne navike treba kreirati do polaska u školu i postoje dvije grupe: samostalnost (da brine o sebi – oblačenje, vraćanje stvari na svoje mjesto i slično) i učenje. Dijete treba za početak da ima svoj radni prostor gdje će razvijati svoja opredjeljenja.”

Kako bi naš psiholog Milena rekla, znamo da vam je teško, ali radujte se. Iako osjećate strepnju, strah i kažete “pa još mi je malo”, radujte se, jer Vi i vaše dijete IDETE NAPRIJED. Razvijate se, rastete, osamostaljujete se. A to je za radovanje!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh