Danni’s Little Kitchen – mjesto na kojem mališani uče kuhati

Avatar photo

Kako izgleda Danirina radionica, šta sve mališani uče, kakve su reakcije roditelja, te mnoge druge zanimljive detalje, čitajte u nastavku.

ZdraviJa: Draga Danira, kako se rodila ideja i kakva je bila reakcija Vaše porodice i prijatelja?

Danira: Ideja za Danni’s Little Kitchen se rodila još prije skoro 10 godina dok sam živjela u Londonu i imala priliku da kroz posao prisustvujem radionicama kuhanja za djecu. Nakon povratka u Sarajevo nastavila sam da radim sa djecom i uvidjela da gradu fali kvalitetnih edukativnih aktivnosti za djecu te sam odlučila da uradim nešto po tom pitanju.

Moja porodica i prijatelji su bili veoma uzbuđeni i podržavali su me od prvog dana. Često mi donose zanimljive materijale koje mogu da koristim sa djecom na radionicama.

ZdraviJa: Možete li nam reci nešto više o samoj radionici, koliko polaznika u grupi ima, koliko traje i kako izgleda jedan čas?

Danira: Radionice su bazirane na Montessori pedagogiji, tokom kojih djeca kroz pripremu hrane razvijaju ne samo svijest o zdravoj prehrani već unapređuju i finu motoriku, koordinaciju, samostalnost, timski rad i osjećaj zadovoljstva kada shvate da su sami nešto skuhali/napravili.

Jedan čas broji između 8 i 10 polaznika i traje 90 minuta. Za to vrijeme djeca se upoznavaju sa namirnicama koje ćemo taj dan koristiti – dodiruju ih, mirišu i pričaju o tome odakle dolaze, gdje rastu, kako dođu do naših stolova, zašto su bitne za naš razvoj i slično.

Zatim prelazimo na praktični dio pripremanja namirnica tokom kojih djeca režu, gule, melju ili miješaju određene namirnice, zavisno od toga šta je taj dan na meniju. Nakon završetka praktičnog dijela, dok se hrana kuha/peče ili hladi u frižideru, prelazimo na kreativni dio radionice i crtamo ili bojimo, većinom one namirnice koje smo taj dan koristili.

ZdraviJa: Važno je napomenuti da se na Vašim radionicama priprema isključivo zdrava hrana. Sta sve mališani uče pored kuhanja?

Danira: Da, akcenat je na namirnicama biljnog porijekla, u izvornom obliku. Trudimo se da prerađene namirnice koristimo u što manjoj količini. Najviše koristimo voće i povrće, orašaste plodove, sjemenke, žitarice, mahunarke i slično. Od zaslađivača hurme, kokosov šećer ili med.

Pored kuhanja djeca uče i matematiku, npr. kašičice ili čašice za mjerenje su odličan način za učenje razlomaka; fiziku – kako određene namirnice mijenjaju svoje stanje zavisno o temperaturi; zatim čitanje i, s obzirom da su časovi i na engleskom jeziku, vježbaju i dodatni jezik.

ZdraviJa: Kakav je odziv djece i roditelja? Kako djeca reaguju na zadatke koje im dodjeljujete?

Danira: Vrlo sam zadovoljna sa odazivom roditelja i djece i nadam se uskoro da će biti prilike i za širenjem tima. Djeca vrlo rado prihvataju zadatke, osjećaju se korisnima i uzbuđeni su kada pređu na “ozbiljniji” nivo pa mogu da koriste prave noževe. 🙂

ZdraviJa: Koliko su djeca osvještena o zdravoj ishrani uopšte? Mislite li da se djeca inače dovoljno zdravo hrane?

Danira: Smatram da nisu dovoljno osvješteni, ne samo djeca već generalno stanovništvo naše zemlje i regije. Drago mi je kada vidim da se trend o zdravoj prehrani širi i sada je idealna prilika da se uhvati val i krene sa malo većim projektima. Ja bih voljela da jednoga dana kuhanje i aktivnosti vezane za zdravu prehranu vidim u školama i vrtićima jer navike koje steknemo u ranijoj dobi su jako bitne i imaju ogroman efekat na to u kojem smjeru će naš život da krene.

ZdraviJa: Da li praktikujete zajedničke radionice za djecu i njihove roditelje ili isključivo samo za djecu?

Danira: Trenutno imamo samo radionice za djecu, u početku Danni´s Little Kitchen postojali su i Tiny Chefs časovi namijenjeni za bebe i mame ili dadilje ali nažalost morali smo ih pauzirati. Ja se nadam da uskoro ponovo krećemo sa istima.

ZdraviJa: Čuli smo da organizujete i kampove? Kada je slijedeći i šta djeca mogu očekivati?

Danira: Kampove kuhanja organizujemo za vrijeme zimskog i ljetnog raspusta i veliki su hit među djecom i roditeljima. Neke od tema prethodnih kampova su: “All Around the World” tokom kojeg su djeca kroz 4 dana pravili recepte iz 4 različite zemlje, “Food From the Movies” smo radili za vrijeme Sarajevo Film Festivala…

Možda te zanima
musli

Naredni kamp je planiran za mjesec juni ali neću vam previše detalja otkriti.

ZdraviJa: Možete li nam reći nešto više vezano za Little Chefs rođendanske proslave?

Danira: Little Chefs zabave su vrlo zanimljiv ali u isto vrijeme i koristan način proslave rođendana. Zabava traje 2,5 h i za to vrijeme slavljenik/slavljenica sa svojim uzvanicama priprema jedno slano i jedno slatko jelo koje kasnije pojedu u slast. Na meniju se uglavnom nalaze Rainbow Pesto Pasta, No Cheese Mac&Cheese, zdrava pizza, sushi, sirovi kolači, torte, muffini…

ZdraviJa: Šta to mališani najviše vole da spremaju? Možete li sa našim čitaocima podijeliti neki omiljeni recept?

Danira: Slatkiše, slatkiše, slatkiše 🙂 Ja se trudim da izbalansiram slatke i slane recepte ali pretežno traže da pravimo nešto slatko. Najdraži su im recepti sa čokoladom jer obožavaju da tope čokoladu.

Jedan od dražih recepata su nam Puffed Quinoa cookies za koje vam trebaju sljedeći sastojci:

  • 2 šolje ekspandirane quinoe
  • ¼ šolje sjemeni bundeve
  • ½ šolje Noccio putera od lješnjaka
  • ⅓ šolje javorovog sirupa
  • tamna čokolada

Sve sastojke osim čokolade sjediniti i oblikovati po želji. Peći deset minuta na 160 stepeni. Ostaviti da se keksi ohlade, zatim ih do pola umočiti u istopljenu tamnu čokoladu.

ZdraviJa: Kako se može prijaviti na radionicu kuhanja?

Danira: Prijave se vrše putem naše Facebook stranice Danni’s Little Kitchen ili Instagram stranice @dannislittlekitchen.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh