Evo kako da spriječite bolesti zuba i desni

Avatar photo

Ako mislite da je za prevenciju bolesti zuba i desni dovoljno da dva puta dnevno, temeljno operete zube samo sa četkicom za zube, varate se. Čak i ako imate odličnu četkicu za zube, sa hiljadama mekih i tankih vlakana, ona će u najboljem slučaju očistiti oko 70% površine zuba. Između zuba, gdje vlakna četkice za zube ne dosežu, bakterije mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme. U nastavku pročitajte kako do čistog međuzubnog prostora i zdravih desni.

Kako održavati zube i desni?

Bakterije iz međuzubnih prostora najbolje ćete ukloniti pomoću prave veličine međuzubne četkice, jer samo prava veličina može ukloniti sve naslage iz međuzubnog prostora. Obično je za efikasno čišćenje međuzubnih prostora potrebno dvije ili tri različite veličine međuzubne četkice. Kada imate niz raspoloživih proizvoda na policama gledajte da izaberete četkicu koja ima tanko, savitljivo i izdržljivo žičano jezgro i izuzetno duga i meka vlakna. Takva četkica će čvrsto ući u međuzubni prostor gdje će se vlakna u potpunosti raširiti i efikasno i bez oštećenja desni očistiti bočne površine zuba.

Zašto čistimo međuzubne prostore?

Neočišćeni međuzubni prostori dovode do upale parodoncijuma koju većina nas i ne primijeti, ili ne obraćamo pažnju. Neliječena upala desni (gingivitis) može da se razvije u težu upalu gingive i parodontitis, koja se smatra najrasprostranjenijom hroničnom bolešću. Međuzubni prostori su vrlo pogodni i za nastanak karijesa, često se dešava da se između zuba nakupljaju zubne naslage koje se kalcifikuju i postaju tvrde zubne naslage ili zubni kamenac. Ovo ne samo da kvari vaš osmijeh već je jedan od uzroka lošeg zadaha.

Sa stomatologom do savršenog izbora

CURAPROX Bosna i Hercegovina u saradnji sa doktorima stomatologije nastoji pojedince informisati, da je osim četkice za zube potrebno koristiti međuzubne četkice odgovarajuće veličine, s kojima brinemo za zube i desni u međuzubnom prostoru.

Od 15. – 30. 10. 2019 godine više od 500 stomatologa učestvuje u akciji Savršen izbor za zdrave desni. Pacijente će informisati o posljedicama upale desni i parodontalnih oboljenja, predstaviti im međuzubne četkice kao učinkovito i sigurno pomagalo za održavanje savršeno čistih zuba i zdravih desni te pomoću besplatnih uzoraka demonstrirati njihovu upotrebu.

Možda te zanima
plastika ekologija

Zato već danas zakažite termin kod svog stomatologa, koji će Vam savjetovati kako svojim desnima i zubima posvetiti odgovarajuću pažnju. Trud će Vam se isplatiti savršenim osmijehom za cijeli život.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh