Osteoporoza – zdrava ishrana i vježba sprečavaju bolest

Avatar photo
osteoporoza par setnja bicikl ljubav

Širom svijeta 1 od 3 žene starije od 50 godina boluju od osteoporoze, kao i 1 od 5 muškaraca starijih od 50 godina. Povodom Svjetskog dana borbe protiv osteoporoze, ZdraviJa vam donosi najosnovnije informacije i savjete koji će vam svakodnevno biti od koristi u borbi protiv ove široko rasprostranjene bolesti. Šta je osteoporoza, kako je spriječiti i liječiti, čitajte u nastavku teksta.

Šta je to osteoporoza?

Širom svijeta, jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starosti 50 godina i više doživljava osteoporotičnu frakturu. Osteoporoza čini da kosti postanu slabe i krhke, tako da se lako lome – čak i zbog malog pada, udubljenja, kijanja ili iznenadnog kretanja.

Lomovi izazvani osteoporozom mogu biti opasni po život i glavni uzrok boli i dugotrajne invalidnosti kod starijih ljudi. Lomovi koji se dešavaju zbog osteoporoze imaju razarajući uticaj na milione ljudi širom svijeta i rezultuju ogromnim socio-ekonomskim troškovima za društvo i sisteme zdravstvene zaštite.

Ipak, uprkos efikasnom medicinskom napretku, manjina muškaraca i žena zapravo dobija tretman za osteoporozu. Samtra se da samo 10% starijih žena sa prelomima zapravo dobija terapiju za ovu bolest.

svjetski dan borbe protiv osteoporoze

Načini kako da spriječite svoje tijelo da dobije osteoporozu su:

Redovan trening

Za prevenciju osteoporoze najbolje su vježbe snage, vježbanje mišića i balansiranje. Takođe, što više šetajte, a u tekstu koji smo ranije pripremali, saznajte koje sve benefite za vaše zdravlje ima hodanje.

Osigurajte ishranu bogatu hranljivim namirnicama koje su dobre za kosti

Kalcijum, vitamin D i proteini su najvažniji za zdravlje kostiju. Umjerena izloženost suncu će vam pomoći da dobijete dovoljno vitamina D.

Izbjegavajte loše životne navike

Održavajte zdravu tjelesnu težinu, izbjegavajte pušenje i prekomjeran unos alkohola.

Saznajte da li imate faktore rizika

Možda te zanima
jeftino i zdravo

Posjetite porodičnog ljekara, posebno ako ste prethodno imali bilo kakav lom ili imate specifične bolesti i pijete lijekove koji utiču na zdravlje kostiju.

Liječite se na vrijeme

Ako ste u visokom riziku od ove bolesti, vjerovatno će vam trebati pojedini lijekovi kako biste osigurali optimalnu zaštitu od preloma.

Prevencija

Imate li faktore rizika? Razgovarajte sa svojim doktorom i pitajte za testiranje. Ukoliko ste stariji od 50 godina i imate jedan ili više faktora rizika, o njima trebate razgovarati sa svojim ljekarom i zatražiti procjenu stanja vašeg stanja kostiju.

Ljekari će vam u najvećem broju slučajeva preporučiti promjenu načina života a za one sa visokim rizikom od dobijanja osteoporoze, mogu se propisati ljekovi za optimalnu zaštitu od preloma.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i preporuke biti od koristi, te da ćete njihovom primjenom izbjeći ovu bolest.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh