Evo koji vitamini su vam potrebni zimi

Avatar photo
vitamini

Sa prvim znakovima hladnijeg vremena mnogi od nas posežu za vitaminom C. Međutim, u jesenjim i zimskim mjesecima vašem tijelu je potrebno još mnogo štošta. Možda i jeste razmišljali o multivitaminskom dodatku, ali da li ste se zapitali kako svi ti minerali i vitamini zapravo pomažu vašem organizmu?

Svaki od njih igra važnu ulogu u jačanju imunog sistema, povećanju nivoa energije, poboljšanju vašeg tena i vraćanju vitalnosti. U nastavku teksta saznajte koji su to vitamini i kakvu funkciju imaju na vaš organizam.

vitamini

Vitamin C

Kako pomaže: Suprotno popularnom uvjerenju, Vitamin C ne sprečava prehladu i gripu, ali može smanjiti dužinu i težinu simptoma. Vitamin C djeluje kao antioksidant. To znači da štiti organizam od bolesti, uključujući bolesti srca i raka. Od vitalnog je značaja za proizvodnju kolagena, koji se koristi za izgradnju tkiva i kostiju.

Glavni izvor: Ako pojedete širok spektar svježeg voća i povrća svakog dana, imaćete uravnotežen unos vitamina C. Citrusi, kivi, jagode i brusnice su odličan izvor vitamina C. Zeleno povrće (kupus, brokula, salata) i krompir, svi sadrže visok nivo ovog vitamina.

Kako uzeti suplemente: Preporučena doza vitamina C je 90 miligrama (mg) dnevno za odrasle i 25 mg dnevno za djecu. Najčešće se  uzima u obliku tableta, šumećih tableta ili praška. Djeci prah dodajte u jogurt kako bi ga bez smetnje popili.

Cink

Cink se nalazi u svakoj ćeliji i neophodan je element za normalno funkcionisanje organizma. U organizmu se nalazi u veoma malim količinama, svega 2-3 grama. Međutim, zbog nepravilne ishrane, stresa, ubrzanog načina života, nedostatak cinka u organizmu postaje sve veći problem.

Cink je oligoelement koji ima važne funkcije u organizmu. Doprinosi stvaranju preko 200 enzima, neophodan je za mnoge metaboličke procese i uključen je u sintezu DNK i proteina. Između ostalog, cink je mineral koji štiti imunitet, naročito u periodu hladnijeg vremena kada je sezona prehlada i gripa.

imunicink hemofarm

Ovaj mineral je najbolje uzimati putem suplemenata, a ono što ZdraviJa preporučuje je preparat koji dolazi iz kompanije Hemofarm – IMUNOCINK.

Imunocink za odrasle je optimalna kombinacija vitamina C i cinka, koja pomaže jačanju odbrambenih snaga organizma. Cink je značajan za pravilno funkcionisanje nervnog i imunog sistema, a vitamin C snažnim antioksidativnim delovanjem neutralizuje štetna dejstva slobodnih radikala.

Antioksidansi za dobar imunitet: Imunocink za odrasle se preporučuje kao svakodnevni dodatak ishrani za očuvanje odbrambenih sposobnosti organizma, kao i kod povećanih potreba za cinkom i vitaminom C (sportisti, adolescenti, starije osobe, vegetarijanci, dijabetičari, osobe izložene fizičkom i psihičkom stresu).

Doprinosi i:

  • Normalnoj funkciji imuniteta
  • Smanjenju umora i iscrpljenosti
  • Normalnoj kognitivnoj funkciji (opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje)
  • Zaštiti ćelija od oksidativnog stresa
  • Normalnoj funciji vida

Željezo

Kako pomaže: Željezo je od suštinskog značaja za formiranje crvenih krvnih zrnaca koja raznose kiseonik po tijelu. Dobar unos željeza je neophodan za energiju, intelektualne performanse i vitalnost. Nedostatak željeza dovodi do anemije – gdje tijelo nije u mogućnosti da transportuje kiseonik, što uzrokuje letargiju i beznačajnost. Prekomjerno gvožđe, sa druge strane, može oštetiti organe.

Glavni izvor: Crveno meso je bogat izvor željeza. Ostali izvori uključuju proizvode od žitarica, hljeb, brašno, jaja, pasulj, sočivo i suvo voće. Uzimanje vitamina C pored željeza pomaže njegovoj apsorpciji.

Kako uzimati suplemente: Ljudi koji ne jedu crveno meso, trpe teške menstrualne cikluse ili gubitak krvi nakon operacije, treba da uzimaju dodatno željezo, kako bi podstakli stvaranje krvnih ćelija i borbu protiv letargije.

Željezo takođe može da se uzima i u tečnom obliku (dostupno u dobro opremljenim prodavnicama), što je posebno preporučivo za trudnice, djecu i starije ljude. Preporučena dnevna doza je 15 mg za žene, 9 mg za muškarce i 2-9 mg za djecu.

Suplementi željeza se često lošije podnose, jer ostavljaju metalan ukus u ustima, izazivaju opstipaciju ili želučane tegobe, te se iz tog razloga sve češće preporučuju preparati željeza u lipozomalnom obliku koji imaju bolju podnošljivot i iskoristljivost.

riba vitamini

Vitamin A

Kako pomaže: Vitamin A je važan za obnavljanje tkiva neophodnih za rast i razvoj. Takođe je neophodan za jačanje imunog sistema i održavanje dobrog vida.

Glavni izvor: Mlijeko, maslac, žumance, jetra, masne ribe (haringa, tunjevina, sardine i skuša), šargarepa, paradajz, mango i kajsije.

Možda te zanima
ideja za doručak

Kako uzimati suplemente: Previše visoke doze vitamina A mogu biti toksične i izazvati probleme sa jetrom, kao i komplikacije tokom trudnoće. Preporučeni dnevni unos je 600 mikrograma za žene i 700 mikrograma za muškarce.

Vitamin E

Kako pomaže: Vitamin E djeluje kao antioksidativna zaštitna ćelijska membrana i smatra se da štiti od nekih karcinoma i bolesti srca.

Glavni izvor: Orasi i ulje su odličan izvor vitamina E. Zeleno lisnato povrće (brokula, špinat i kupus) i žitarice takođe su bogati vitaminom E.

Kako uzimati suplemente: Nedostatak ovog vitamina je rijetkost, jer su biljna ulja bogati izvori vitamina E. Preporučeni dnevni unos za odrasle je 10 mg.

vitamini orasi

Selen

Kako pomaže: Esencijalni mineral koji čini dio enzima koji brane organizam od bolesti. Kao antioksidant, jača imunološki sistem i smatra se da štiti od karcinoma, naročito prostate.

Glavni izvor: Žitarice, meso, riba i brazilski orasi.

Kako uzeti suplemente: Selen je uključen u mnoge multivitaminske suplemente. Preporučeni dnevni unos je 200 mikrograma.

Nadamo se da će vam ovi vitamini i minerali pomoći da ostanete zdravi tokom hladnijih zimski mjeseci koji su pred nama.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh