Evo šta biste trebali OBAVEZNO uraditi nakon treninga

Avatar photo

Redovno vježbanje i rutina u treniranju sigurno zahtijevaju vašu potpunu predanost. Međutim, ponekad vjerovatno zaboravite na bitne činjenice koje je potrebno da uradite nakon treninga.

ZdraviJa vam u nastavku donosi nekoliko stvari koje biste trebali uraditi nakon svakog treninga ako želite nastaviti napredak i smanjiti šanse za povrede. Pokušajte da ih dodate u svoju rutinu poslije treninga.

Ne preskačite opuštanje

Često pravimo grešku da odmah nakon vježbanja radimo nešto drugo što smo planirali – oduprite se iskušenju i ostavite nekoliko minuta za opuštanje – pravilno opuštanje snižava puls i smanjuje naprezanje vašeg tijela.

Dobro se istegnite

Kada ste se opustili, vrijeme je za istezanje! Vaša rutina istezanja nakon vježbanja bi trebalo da obuhvata i statično istezanje – što znači da bi trebalo da držite jednu pozu istezanja 30 sekundi i više. To pomaže nervnom sistemu i mišićima da se oporave od vježbanja.

Pogledajte Zašto je istezanje neophodno nakon treninga.

Osvježite se

Vrijeme je za tuš! Skinite mokru odjeću za trening i osušite kožu kako se vaše pore ne bi začepile od znoja. Operite i odjeću, kako biste izbjegli uvlačenje neugodnih mirisa u vlakna.

Pijte vodu

Znali ste da će ovaj savjet biti na ovoj listi, zar ne? Naravno da hoće! Voda pomaže u regulisanju tjelesne temperature, što je veoma korisno nakon vježbanja visokog intenziteta, i zamjena je za tečnosti koje gubite putem znojenja.

šta uraditi nakon treninga

Napunite baterije

Vašem tijelu je potrebna hrana nakon vježbanja – bilo da je to užina ili cijeli obrok. Ako inače niste gladni nakon vježbanja, pokušajte sa laganom užinom sa malo proteina.

Pročitajte Šta treba jesti prije, a šta poslije treninga.

Vjerovatno radite već neke od ovih koraka, što je sjajno! Zapamtite da je vaše tijelo tokom vježbanja pod velikim naporom, tako da dobra rutina nakon vježbanja može mnogo pomoći u oporavku tijela!

Koristite dodatke prehrani

Znojenjem se iz organizma gube mnogi vitamini i minerali, te ih je nakon treninga potrebno brzo nadoknaditi. U tome vam mogu pomoći dodaci prehrani.

Možda te zanima
vezbe bez sprava

Myocalm tablete karaktešire visoka sigurnost za pacijenta, a razlog zbog kojeg preporučujemo ove tablete je taj što je riječ o proizvodu bez neželjenog djelovanja, bez iterakcija sa lijekovima i bez nuspojava.

Tablete sadrže, između ostalog, esencijalno ulje mažurana koje doprinosi prenosu nervnih impulsa i kontrakciji mišića. Može se koristiti za vrijeme kineziterapije kao i nakon nje te u dugoročnoj upotrebi.

myocalm tablete

Myocalm djeluje opuštajuće, umirujuće te analgetski. Myocalm ne dovodi do sedacije niti do ovisnosti, što ove tablete čini odličnim izborom u borbi protiv bolova.

Vjerovatno radite već neke od ovih koraka, što je sjajno! Zapamtite da je vaše tijelo tokom vježbanja pod velikim naporom, tako da dobra rutina nakon vježbanja može mnogo pomoći u oporavku tijela!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh