10 vježbi istezanja koje će učiniti da se osjećate kao novi

Avatar photo
vježbe istezanja

Masaža čitavog tijela svake sedmice zvuči sjajno, ali ako to možemo sebi priuštiti. Srećom, postoje i vježbe koje možete uraditi kod kuće i osjećati se jednako dobro kao da ste imali masažu. Svako tijelo je drugačije. Pomjerajte svoje tijelo na ZdraviJa način i uradite ovih 10 vježbi istezanja kako biste dotakli uglove vašeg tijela kojima je to najpotrebnije.

Vrat

vježbe istezanja

Dok stojite ili sjedite, pustite glavu da vam pada prema grudima. Ukrstite prste iza vrata (a ne glave). Dok brojite do 20, pokušajte da podignete glavu dok rukama gurate vrat prema dole. Kada stignete do nule, pustite.

Strana vrata

Pokušajte desnim uhom dodirnuti vaše desno rame. Zatim desni kažiprst stavite na bradu i gurajte dok ne napravite podbradak. Promijenite stranu pa ponovite.

Leđa i vrat

vježbe istezanja

Pogurajte nos do desnog pazuha. Stavite desnu ruku na zadnju stranu glave i pustite da je prirodna težina ruke naginje nadole. Trebalo bi da osjetite ovo na zadnjem dijelu vrata sa lijeve strane. Držite 30 do 60 sekundi i dozvolite napetosti da se istopi. Promijenite stranu i ponovite.

Zadnja strana leđa

Ukrstite prste iza donjeg dijela leđa. Laktove gurajte prema naprijed dok se povijate u kičmi i držite tako 60-ak sekundi.

Srednji i gornji dio leđa

Stanite sa raširenim nogama. Nagnite se naprijed i stavite ruke na pod. Stavite desnu ruku iza glave. Pratite svoj lakat, dok rotirate grudi prema plafonu što je više moguće. Vratite se na početak, pokušavajući da dodirnete lijevu ruku pomoću desnog lakta. Uradite 10 ponavljanja, zatim promijenite strane.

Grudi

vježbe istezanja

Stanite i istegnite ruke ravnomjerno prema stranama što šire možete, sa dlanovima okrenutim prema naprijed i raširenim prstima. Pokušajte da dodirnete ruke iz ovog položaja (iza leđa).

Kičma

Lezite na leđa, ruke raširite i položite na pod, tako da vaše tijelo izgleda kao slovo T. Pokušajte da dohvatite desnu nogu lijevom rukom. Pauzirajte, zatim zamijenite noge. Uradite pet ponavljanja sa svakom nogom, pokušavajući da se približite ruci svaki put.

Pozadina kukova

Lezite na leđa i savijte noge u koljenima. Stavite desni zglob na lijevo koljeno. Prebacite prste oko lijeve butine i povucite prema grudima.

Bokovi i zadnjica

vježbe istezanja

Možda te zanima
prednosticrossfita

Napravite veliki korak nazad desnom nogom. Stavite lijevu ruku na pod, tako da bude u ravnini sa desnom nogom, i stavite desno rame u ravnini sa lijevim koljenom koje je savijeno pod pravim uglom.

Spustite kukove prema podu i poravnajte lijevu nogu tako što ćete vratiti lijevom petom nazad. Držite pet sekundi. Okrenite grudi prema stropu i zategnite desnu ruku iza sebe. Držite desno koljeno poravnato sa desnim kukom pet sekundi. Uradite pet ponavljanja, zatim promijenite stranu.

Tetive

Stanite tako da vam noge budu u širini ramena. Držite noge ravno na podu, spustite se u čučanj dok zadnjicom ne dodirnete pod. Uhvatite se za noge (stopala), pa se polako ispravite koliko god možete. Držite tako 10 sekundi, zatim se spustite nazad na početak. Uradite tri ponavljanja ovog istezanja.

Pogledajte i ovaj video: Evo zašto je istezanje neophodno nakon treninga

Koja je vaša omiljena vježba istezanja? Da li ste ranije praktikovali ovakvo istezanje kod kuće? Napišite nam vaše sugestije u komentarima na Fejsbuku i Instagramu.

Izvor: livestrong.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh