Činjenice koje treba da znate prije podizanja tegova

Avatar photo
tegova

Svakome ko redovno posjećuje teretanu, podizanje tegova je uobičajena vježba. Ukoliko tek počinjete sa redovnim posjetama teretani postoje stvari koje morate znati.

Ne morate provesti mnogo vremena na podizanju tegova

Može vam se činiti da ako podižete tegove 6 dana sedmično, rezultati će biti vidljivi veoma brzo. Međutim, to je previše za većinu ljudi. Znoj i mentalna iscrpljenost nisu pokazatelji uspjeha, a ukoliko pratite rezultate mogli biste primijetiti da svakodnevno treniranje može usporiti napredak.

Zato, umjesto da povećavate broj sati i dana treniranja i tako trošite i snagu i mišiće, povećajte težinu tegova. Ako ne izazivate svoje mišiće dovoljnom težinom, proces njihovog rasta neće ni biti pokrenut. Počnite sa nekom umjerenom težinom, a onda postepeno povećavajte i uvodite složene vježbe.

tegova
@pinterest

Možda vam pomogne i Vježbe koje će vam poboljšati mišićnu izdržljivost.

Ukoliko se pitate koliko dana sedmično treba da trenirate, to ostaje na vama da izaberete, a preporučuje se 3 do 5 dana treninga i obavezno kvalitetan odmor između treninga.

 

Bolan trening ne znači i bolji i kvalitetniji trening

Možda ste nekada čuli frazu „Ako ne boli znači da nisi radio dovoljno jako“. Ne padajte u zamku i ne slušajte takve savjete.

Bol u mišićima je normalna i povremeno se događa, pogotovo ako tek započinjete sa nekom novom vježbom ili novom vrstom treninga. Međutim, jurnjava za što bolnijim treningom u najvećem broju slučajeva dovodi do smanjenja kvaliteta samog rada, ometanja motivacije, a može dovesti i do povreda.

Pročitajte i 8 korisnih savjeta kako da ispravite greške u treningu.

Uvodite složene vježbe u svakodnevne treninge

Već smo pomenuli važnost složenih vježbi. Složene vježbe su one koje istovremeno pogađaju više grupa mišića, te mogu obuhvatati različite kombinacije pokreta. To je efikasnije i funkcionalnije jer jačate svoje tijelo na način na koji se ono kreće u svakodnevnom životu. Vježbe koje se fokusiraju samo na jednu grupu mišića, mogu i treba da se izvode kao dopuna kretanja složenih vježbi, ali ne bi trebalo da zauzimaju najveći dio vašeg treninga.

tegova
@pinterest

Koristite dodatke prehrani

Mnogi bježe od dodataka prehrani iako za to zaista nema potrebe. Naravno, treba biti oprezan prilikom izbora. Naša preporuka su provjerene Myocalm tablete – kompleks baziran na deset pažljivo biranih sastojaka.

Možda te zanima
istezanje

Proizvod karakteriše visoka sigurnost za pacijenta, a razlog zbog kojeg preporučujemo ove tablete je taj što je riječ o proizvodu bez neželjenog djelovanja, bez interakcija sa lijekovima i bez nuspojava.

U njihovom sastavu, između ostalog, nalazi se esencijalo ulje mažurana, gorka narandža i grozničnica.

  • Esencijalno ulje mažurana pospješuje prenos nervnih impulsa i stezanje mišića.
  • Gorka narandža je poznata po umirujućim i opuštajućim svojstvima.
  • Grozničnica doprinosi ispravnoj funkciji mišića kostura prilikom normalne fizičke aktivnosti, vježbanja ili sportskih aktivnosti, te poboljšava pokretljivost.

Može se koristiti za vrijeme kineziterapije kao i nakon nje te u dugoročnoj upotrebi. Myocalm djeluje opuštajuće, umirujuće te analgetski. Ne dovodi do sedacije niti do ovisnosti, što ove tablete čini odličnim izborom u borbi protiv bolova.

Odmor je jednako važan kao i treniranje

Odmor i trening su ključne tačke treninga snage. Odmor pruža vašem tijelu vrijeme koje je potrebno kako bi se mišići obnovili i pripremili za ponovni trening. Ne postoji specifična metoda za pravilan oporavak jer svako trenira i odmara drugačije, ali neophodno je da budete naspavani te da barem 2 dana u sedmici ne podižete tegove.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh