Evo zašto bi trebalo da apstinirate od alkohola tokom oktobra

Avatar photo
alkohola

Ukoliko ste neko ko je čitavo ljeto uživao u okusima Aperol spritza, koktela, rashlađenog vina i piva, ova je jesen prilika za resetovanje i refokusiranje prije nego što nam stigne sezona praznika. Apstiniranje od alkohola čini se kao izuzetno dobra i zdrava odluka. U nastavku donosimo i zašto.

Zašto biste trebali da izbacite alkohol?

Ne samo da prekomijeran unos alkohola povećava rizik od određenih bolesti kao što su rak dojke, bolesti srca i moždanog udara, on takođe može da poremeti vaš san, te može dovesti do povećanja tjelesne mase, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola.

Budući da konzumiranje alkohola može negativno uticati na kvalitet spavanja, on takođe može smanjiti vašu sposobnost da se suočite sa stresom dan nakon konzumiranja pića. Vaše negativne reakcije na svakodnevni stres se onda mogu pojačati, što dovodi do povišenog emocionalnog stresa i, eventualno, uznemirenosti.

Dobre strane izbjegavanja alkohola

druzenje pice alkoholŠta zapravo može ostavljanje alkohola na samo mjesec dana učiniti za vas? Iako je istraživanje o ovoj temi ograničeno, nekoliko studija je istraživalo ljude koji su se suočili sa ovim izazovom i otkrili da se njihovo zdravlje generalno poboljšalo, osjećali su se jače, bolje spavali, poboljšali koncentraciju, izgubili kilograme, itd.

 

Rezultati mogu varirati

Uprkos ovim nalazima, dosta ljudi neće vidjeti ogromnu razliku u njihovom fizičkom zdravlju, jer mjesec dana stvarno nije mnogo vremena, a da li ćete vidjeti promjene takođe zavisi i od toga koliko ste uopšte pili. Dakle, što ste više pili, to je veća promjena kada prestanete. Štaviše, istraživanja sugerišu da umjerena količina alkohola može zapravo djelovati kao antiinflamatorna i smanjiti rizik od srčanog udara, što znači da će kod onih koji obično piju malu količinu alkohola promjene možda izostati.

Kako da izvučete najbolje iz “trijeznog oktobra”

reklama za piceIako će se efekti 30-dnevne pauze u piću razlikovati od osobe do osobe, postoji jedna prednost koju će svi primijetiti. Najveća korist je upravo u tome što ćete provjeriti kako se suočavate sa životom i kako je na to uticao alkohol. Takođe, bitno je da znate da ne morate imati očigledan problem sa alkoholom da biste imali nezdrav odnos s njim. U tom slučaju, on preporučuje istraživanje opcija, bez obzira da li to znači korišćenje online alata za saznavanje o poremećajima upotrebe alkohola ili posjete doktoru.

Možda te zanima
meduza

 

Vaša tolerancija prema alkoholu će se vjerovatno smanjiti tokom mjeseca, te je bitno da obratite pažnju na prvu konzumaciju alkohola nakon pauze. Na kraju dana, sve je u namjeri. Ukoliko ćete ovaj mjesec iskoristiti kao način da nadoknadite svu štetu koju ste napravili ovog ljeta, to uradite takođe kako biste mogli procijeniti svoj odnos prema piću i kako je najbolje da ga u budućnosti koordinišete.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh