Konzumacija alkohola pogoršava osjećaj anksioznosti – saznajte zašto

Avatar photo
anksioznosti

Dešavalo vam se da nakon noći provedene uz nekoliko čašica alkohola imate osjećaj nelagode i anksioznosti koji sebi niste mogli da objasnite. Ako ste se zapitali šta je razlog tome, ZdraviJa donosi objašnjenje.

Svi smo bar jednom bili u ovakvoj situaciji. Težak i naporan dan na poslu, još jedan ljubavni krah ili neka slična, neočekivana i po nas teška situacija, navela nas je da posegnemo za čašicom alkohola kao alternativom i kratkoročnim rješenjem. Pogrešno!

Noć koja sa sobom nosi opuštanje i dobru zabavu prati i ono uvijek teško podnošljivo jutro kada obećajemo sebi i vjerujemo da više nikada nećemo popiti ni kap alkohola. Ipak, sve ovo pravi je pritisak na vaše nadbubrežne žlijezde iz više hemijskih razloga.

anksioznosti
@pinterest

Iako je fizički osjećaj nelagodnosti dominantno obilježje mamurluka, veoma često i naše emotivno stanje bude poljuljano. Čini se kao da ne možemo da pobjegnemo od tog neprijatnog osjećaja anksioznosti koji ne leži samo u našem racionalnom umu, već se krije i duboko u našim tijelima. Loša strana noćnog provoda odražava se kroz poigravanje sa mikrobiotom vaših crijeva.

Šta uzrokuje neprijatan osjećaj?

Mnogo toga ima veze sa našim crijevima. Serotonin, naš hormon sreće i dobrog osjećanja, nije ograničen samo na mozak. U stvari, on se proizvodi prvenstveno u crijevima. Možda se pitate kakva je sprega anksioznosti sa konzumiranjem alkohola? Prvenstveno morate znati da se sve što konzumiramo obrađuje upravo kroz crijeva.

Ćelije citokini koje se nalaze u našem organizmu važan su posrednik za komunikaciju između crijeva i mozga, i baš zato kada naš mikrobiom pati pate i oni. To znači veliki pad serotonina i dopamina, naših hormona sreće, imajući trenutni efekat na raspoloženje i nagli porast anksioznosti.

Osjećaj anksioznosti najintenzivniji je neposredno nakon noći konzumiranja alkohola, ali ne trebaju se zanemariti dugoročni efekti kod onih koji ga često konzumiraju. Oni mogu da dožive slabu ali dosljednu dozu anksioznosti, pa ponekad čak i depresiju. 

Možda te zanima
ovisnost o hrani

Dobra vijest je da ako inače vodite zdrav način života, brinete i njegujete svoj mikrobiom, jedna burna noć ili nekoliko pića sa prijateljima nedeljno neće napraviti nikakvu ozbiljnu štetu koja se ne može ispraviti zdravim navikama. Našem tijelu potrebno je samo malo ravnoteže.

anksioznosti
@pinterest

Kako da brinete o svom zdravlju?

Savjeti kako poboljšati i sačuvati zdravlje crijeva:

  1. Jedite probiotičku hranu za jačanje dobrih crijevnih bakterija
  2. Dodajte prebiotičku hranu da nahranite mikrobiom crijeva
  3. Vježbajte tehnike kontrolisanja stresa
  4. Ostanite aktivno da biste održali svoje tijelo zdravim
  5. Izbjegavajte konzumaciju alkohola i cigareta

Možda vam bude interesantno: Kako se dobro zabaviti u izlasku i bez alkohola?

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh