Famous Friday sa fotografom Vladimirom Tadićem

Avatar photo

„Na zemlji postoje dijelovi raja koji se mogu smjestiti u okvir fotografije“. Ovom rečenicom počinje razgovor za ZdraviJa magazin fotograf Vladimir Tadić, čovjek koji objektivom ovjekovječuje najljepše prizore prirode.

Nagrađen brojnim priznanjima i nagradama za svoje fotografije koje su krasile respektabilne izložbe, za fotografiju kaže da mu je dala novu dimenziju ljubavi prema prirodi. Tu ljubav prepoznao je, između ostalih, i fotograf Nacional Geographic sajta, koji je za Vladimirovu fotografiju sa planine Vitorog rekao da je misteriozna i moćna.

Vitorog

Svi ovi razlozi bili su sasvim dovoljni da Vladimira ugostimo u našem Famous Friday kutku.

ZdraviJa: Kako si se odlučio da fotografišeš prirodu?

Vladimir: Sve je počelo sa telefonom koji sam nabavio prije nešto više od dvije godine. Boraveći vani,  fotografisao sam kadrove na koje bih nailazio i oni su mi služili da opišem svoja putovanja. Nisam ni sanjao da će se to pretvoriti u nešto više. Shvatio sam da mogu da uradim tehnički pristojnu fotografiju koja se može porediti sa onim fotografijama koje su urađene sa DSLR foto-aparatima.

U razgovoru sa drugarima koji su već dublje ušli u svijet fotografije primio sam osnovno znanje kao i žar za fotografisanjem. Smjernice ka pravljenju sve boljih fotografija pružali su mi prijatelji koji se bave grafičkim, web dizajnom i slikarstvom, kao i moj brat koji je tad započinjao svoju karijeru profesionalnog fotografa. Našavši se u takvom okruženju, fotografija me je jednostavno preuzela i dala novu dimenziju mojoj ljubavi prema prirodi i okolini.

ZdraviJa: Kako pronalaziš inspiraciju?

Vladimir: Ovaj svijet nije idealno mjesto, u njemu postoje i dobre i loše stvari, i lijepe i ružne. Uvijek prvo primjećujem one lijepe stvari a to je uglavnom priroda, ponekad ljudi i arhitektura, ili odnos svega toga. Na zemlji postoje dijelovi raja koji se mogu smjestiti u okvir fotografije. Saznanje da ste stvorili nešto što liči na raj je predivno osjećanje i jedno uzvišeno nadahnuće. Sve to sa sobom nosi jedno sveobuhvatno uzbuđenje stvaranjem. Fotografija mi daje mogućnost da se izrazim i prenesem svoje misli i osjećanja što mi na kraju donosi veliku radost i užitak.

ZdraviJa: Koja je tvoja omiljena planina za fotografisanje i zašto?

Vladimir: Sasvim slučajno, najveći broj fotografija sa kojima sam najviše oduševljen uradio sam na planini Vlašić. Devećanske stijene na Vlašiću su zaista upečatljive i svaki moj pohod na tu planinu bio je praćen fantastičnim svjetlosnim uslovima koji su bili pogodni za fotografiju.

ZdraviJa: Da li imaš neki savjet kada je u pitanju fotografisanje prirode?

Vladimir: Za ljude koji rekreativno borave u prirodi preporučujem da pronađu ravnotežu između uživanja u trenutku i fotografisanja, jer fotografisanje može da odvuče pažnju od cijelog doživljaja. Zbog toga preporučujem ljudima da sebi radije nabave bolji telefon nego lošiji foto-aparat, jer ne razmišljajući o postavkama foto-aparata kroz opušteno fotografisanje  telefonom mogu da probude svoju kreativnu stranu. Poslije, naravno, ko uđe dublje u fotografiju može da savlada i tehničku stranu i da nabavi foto-aparat.

ZdraviJa: Zbog čega naziv Svjetlopis?

Vladimir: Riječ iz engleskog jezika ’’photography’’ koju su koristili gotovo svi fotografi iz okruženja mi je zvučala nekako vještački i globalistički te sam odlučio da uradim nešto novo. Svjetlopis, riječ koju gotovo niko nije razumio iskoristio sam za naziv svojih stranica na društvenim mrežama. Riječ ”svjetlopis” je nastala prevodom grčke riječi φωτογραφία (fo̱tografía), koja se sastoji od korijena φωτός (phōtos) ”svjetlost” i γραφή (graphé) ”zapis”. Znači Svjetlopis je bukvalan prevod riječi fotografija ali kako gotovo niko, osim nekolicina u Hrvatskoj, ne koristi taj naziv odlučio sam da ga zadržim.

Možda te zanima
mirisne svece u kuci

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh