Famous Friday sa Ignjatovom (i Ognjeninom) mamom

Avatar photo

“Zdrava ishrana je navika koja se stiče, a kad navikneš tako da se hraniš drugačija hrana ti i ne prija niti te ispunjava zadovoljstvom”

Rekla je ovo u intervjuu magazinu ZdraviJa Dušica Stamenković koju svi znaju po kreativnom blogu Ignjatova mama. Dušica je majka Ignjata i Ognjene, koja uživa u kuvanju zdravih jela za svoje najmilije, ali i da ih dekoriše i pretvara u prava mala umjetnička djela.

Ona je i vaspitačica koja dugo radi sa dječicom, a iz svog iskustva kaže da je za razvoj dječije mašte i kreativnosti važno igrati se sa svime što nas okružuje.

@lightandsoulsbysonja

Otkrila nam je kako je sve počelo, i priuštila zadovoljstvo da zavirimo u njenu kreativnu kuhinju, te dala mnoštvo savjeta majkama koje žele da svojim mališanima prave obroke pune zdravlja.

ZdraviJa: Šta je to što vas je motivisalo da krenete da svom sinu spremate mala umjetnička djela od jela, te na koncu da pokrenete blog?

Dušica: Sa dekorisanjem hrane za Ignjata počela sam sasvim spontano jednog kišnog dana kada nismo mogli da izađemo u šetnju, a ja sam bila u poodmakloj trudnoći. Dugi niz godina sam radila kao bejbisiterka u porodicama pa sam često deci dekorisala obroke kako bih ih motivisala da pojedu zdrav obrok. Ignjat voli da jede i dekoracija mu je nebitna, tako da je ovo za nas još jedan vid kreativne igre. Smatram da je za razvoj dečije kreativnosti i mašte veoma važno igrati se sa svime što nas okružuje, pa zašto to ne bi bila i hrana. Mnogi misle da Ignjat nedekorisano neće ni da jede i da mu svaki obrok dekorišem, ali to zaista ne bi bilo moguće jer on ima 5 obroka dnevno. Sve i kad bih imala toliko vremena, ne bih imala toliko inspiracije za dekorisanje. A dodatna, da kažem otežavajuća okolnost je što je sve što Ignjat jede home made, ne jede gotove kupovne proizvode, čak ni kupovni hleb, tako da takav način ishrane zahteva dosta vremena i zaista je nemoguće svakodnevno svaki obrok dekorisati.

@lightandsoulsbysonja

ZdraviJa: Ovo je sigurno najzanimljiviji način da svom djetetu ponudite prije svega zdrav obrok. Da li su ova zdrava umjetnička djela odmah osvojila vašeg mališana?

Dušica: Smatram da je veoma važno u najranijem detinjstvu postaviti temelje, da tada treba naučiti dete da treba paziti na ishranu. Što se kaže “Prvih 1000 dana su za ceo život”. Gledam kroz sopstveni primer, ja nisam dete koje je bilo izloženo slatkišima, mesnim prerađevinama, brzoj hrani i u takvoj hrani ni danas ne uživam. Nezamisliv mi je dan bez kuvanog obroka, bez svežeg povrća. Stoga verujem da zdravom ishranom u ranom detinjstvu dete stiče naviku da se tako hrani čitavog života.

@ignjatovamama

Naravno, doći će dan kada će moja deca ići u vrtić, u školu i biti izložena nezdravoj hrani i verovatno je jesti, ali kod kuće će uvek jesti isto kao i do sada, jer se moj način ishrane sa dolaskom dece nije bitno promenio. Jedino sto se promenilo je to što sam u potpunosti prestala da kupujem hleb i kupovnu mešavinu začina, pa ih pravim sama. Sve ostalo je isto kao i u vreme kad nisam bila majka. Ne bi imalo smisla da brinem o ishrani svoje dece, a o svojoj ishrani da ne vodim računa, jer deca se ugledaju na roditelje. Kako da detetu objasnim da nešto nije dobro za njega, a ja to konzumiram.

ZdraviJa: Na koji način spajate ulogu majke i vašu profesiju vaspitača i šta je to što vam je prioritet, pored zdrave ishrane, u odgoju djece?

Dušica: Ja sam vaspitačica, i dugi niz godina radim u vrtiću, a prethodno sam dugi niz godina radila kao bejbisiterka u porodicama, tako da život sa decom i sam odgoj dece nije mi bio nepoznat pre nego što sam se i sama ostvarila u ulozi majke. Sama sam želela malu razliku među decom, i istrajala u tome da to i ostvarim, a još uvek nisam odustala ni od trećeg deteta, sa takođe malom razlikom između drugog i trećeg. Uživam u svakom periodu odrastanja svoje dece. Ignjat sada ima 2 i po godine, a Ognjena 3 meseca, i u njihovom odgoju učestvujemo samo suprug i ja. Nažalost, suprug radi u drugom gradu i odsutan je duži deo dana tokom radne nedelje, tako da sam veći deo dana sama sa decom. Zajedno sa njima obavim kupovinu na pijaci, šetnju, i sve kućne obaveze. Nisam tip osobe kojoj je bitno da u kući uvek sve bude na svom mestu, tako da kad nemam vremena da pospremim stan to me ne tangira, jer mi je uvek prioritet da prošetam sa decom.

@lightandsoulsbysonja

ZdraviJa: Pored dječaka Ignjata, imate i djevojčicu Ognjenu. Možete li nam dočarati kako izgleda jedan vaš dan i kako uspjevate da pripremite zdrava i ukusna jela, dekorišete ih i održavate blog?

Dušica: Naš uobičajeni dan izgleda ovako: ustajem onda kad se Ignjat probudi, što je oko 8-9h i odmah nam spremam doručak. Uglavnom doručak i užinu dekorišem, jer je to period dana kad imam najviše mira za to. U međuvremenu se budi Ognjena, nju presvlačim i podojim. Pakujem nešto od voća za užinu i izlazimo u šetnju. Tokom zimskog perioda Ognjenu sam nosila u marami a Ignjata držala za ruku, a sad koristimo kolica. Odlazimo u nabavku namirnica za ručak, te u park. Ognjena uglavnom spava dok smo napolju. Po povratku kući usput Ignjat užina nešto od voća. Čim se vratimo kući, oko 12:30h, uspavljujem ih zajedno, tako što Ognjenu dojim dok Ignjata mazim i pričam mu priču ili pevam pesmice, zavisi šta želi.

Dok spavaju spremim ručak i hleb, pospremim stan. Moram da nagovestim da za pripremu beskvasnog hleba ne treba više od 5 minuta vremena, a ručak uglavnom pečem, tako da aktivno u pripremi ručka učestvujem dok iseckam povrće, dakle 20-ak minuta. Pečem istovremeno hleb i ručak, tako da dok se to peče nemam nikakvu obavezu oko toga tada pospremam stan ili odmaram, uživam sa Ognjenom ako je budna… Kad čvrsto spavaju iskoristim vreme da uz ručak pripremim i večeru, tj. neko pecivo (mafine, projice, pitu…) koje ispečem čim ručak bude gotov, i onda sam ostatak dana slobodna što se kuhinje tiče. Ako Ognjena nije spavala lepo preko dana, tada za večeru napravim palačinke, neki griz, palentu, ili neki namaz. Ručamo zajedno čim se Ignjat probudi, oko 16h, i onda opet izađemo napolje i vratimo se kući sa tatom.

Večeramo oko 19-20h i onda suprug okupa Ignjata, a Ognjenu kupamo svi zajedno, i to nam je najlepši period tokom dana jer nam je to jedina zajednička aktivnost. Oko 21-21:30 ležu da spavaju, nekad ih zajedno uspavljujem ja, a nekad Ignjata uspavljuje tata a ja Ognjenu. Njih dvoje imaju sobu, ali nekad spava svako u svom krevetu, a nekad mi je tako žao da ih razdvojim kad se rašire preko našeg kreveta, jer mi je to predivan prizor. Ognjeni treba malo više vremena da se uspava, odnosno dugo sisa pre spavanja, ali tokom noći lepo spava.

ZdraviJa: Šta je to što najviše volite da spremate, a vaši klinci vole da papaju?

Dušica: Ignjat uglavnom voli sve da jede, ali eto kad bih morala da izdvojim nešto što najviše voli da jede – to su jaja. To uvek može da pojede, i mnogo može da pojede, i kad sebi spremam jaja moram brzinski da jedem jer mi krade iz tanjira. Svoje pojede za minut i onda krade iz mog tanjira. I lud je za jogurtom. U prodavnici mi uvek korpu napuni jogurtom. Voli svežu šargarepu, voli sir. Orahe, kokice i suvo grožđe moze po ceo dan da jede. Uživa da zajedno mesimo hleb, pite, kiflice, štrudle, učestvuje aktivno u tome, i nakon pečenja jedva čeka da pojede šta je umesio. Uživa da jede tortu od pasulja, kojom su oduševljeni svi koji su je probali. Ne voli da jede pasulj i kupus, ali eto za kupus još nisam pronašla tortu, možda bi tortu od njega pojeo 🙂

Možda te zanima
zivotinje izmumiranje

ZdraviJa: U svemu ovome što radite za svoju dječicu, sigurno je bilo i nekih anegdota i smiješnih situacija. Možete li se prisjetiti nekih i podijeliti ih sa nama?

Dušica: Kad sam počela sa dekoracijama Ignjat nije znao toliko životinja kao što sada zna, pa nije imao neke emocije kad napravim od hrane životinju. Ali kad sam pravila bolonjez sos sa prosom, od prosa sam napravila medu koji spava, a sos je bio pokrivac za medu, nije hteo da ga jede da ga ne bi probudio. Neprestano je ponavljao “Pssst, pava, pava, pssst” uz stavljanje kažiprsta preko usana, tako da sam morala da mu sipam u drugi tanjir, medu nismo smeli da budimo. Kad sam mu napravila papagaja od voća počeo je da mlati rukama kao papagaj krilima. Kad napravim zeku on skače kao zeka i viče “Opa, opa”. Nedavno, kad sam sebi postavljala doručak i sipala jogurt, vratila sam se u kuhinju, a za to vreme mi je popio sav jogurt. Pitala sam ga gde je moj jogurt, a on mi je rekao da je otišao kod bake jer mu je bilo hladno “Papa bake, brrrrr, papa.”

Zdravija: Možete li da nam napišete jedan (ili više, po želji) vaš zdravi recept koji se brzo sprema?

Dušica: Svi moji recepti se spremaju brzo i lako, i svi su zdravi, tako da koji god da odaberete nećete pogrešiti. A inspiraciju slobodno potražite na mom Instagram profilu.

@lightandsoulsbysonja

ZdraviJa: Koji je vaš savjet mamama koje tek treba da počnu davati svojoj djeci čvrstu hranu, ali i onima sa već malo većim klincima – kako se najbolje organizovati u pripremi zdravih obroka svojoj dječici?

Dušica: Mnogi misle da zdrav način ishrane oduzima mnogo vremena i novca, a to nije tačno. Već sam navela na koji način se ja organizujem da sebi olakšam i uštedim vreme provedeno u kuhinji. A što se tiče toga da zdrava ishrana zahteva više novca imam da kažem samo to da ulaganje u zdravlje, a pogotovo u zdravlje naših najmilijih, naše dece, nema cenu i dugoročno je. Zdrava ishrana je navika koja se stiče, a kad navikneš tako da se hraniš drugačija hrana ti i ne prija niti te ispunjava zadovoljstvom.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh