Greške koje najčešće pravimo prilikom treniranja sa ketlbelom

Avatar photo
trening sa bućicama

Kada je riječ o opremi za treniranje, tu često spada i ketlbel. Njihova upotreba prilikom treniranja povećava efikasnost vježbi, te cjelokupan trening čini snažnijim. Međutim, mnogi ovu alatku za trening koriste pogrešno, a to je posebno slučaj kod početnika. Ove greške nisu bezazlene jer osim što vježba ne ostavlja vidljive rezultate na tijelu, rizikujemo da se povrijedimo. U nastavku pročitajte gdje se najčešće griješi prilikom treniranja sa ketlbelom, te kako te greške možete ispraviti.

Koristite teži ketlbel nego što biste trebali

Izabrati odgovarajuću težinu može biti veoma težak zadatak. Taj izbor zavisi od mnogo faktora, a jedan od njih je vježba koju izvodite.

Najjednostavniji način da izaberete odgovarajuću težinu je da se odlučite za ketlbel koji je lakši od onog za koji mislite da možete podnijeti. Ako možete napraviti 10 ponavljanja bez ikakvog osjećaja opterećenja, pojačajte težinu. Nastavite tako sve dok ne dođete do težine koja vam predstavlja izazov ali vam još uvijek dozvoljava da napravite 5 do 10 pravilnih ponavljanja.

grupa ljudi trenira sa bućicamaNosite pogrešne patike

Svoje omiljene patike za trčnje ostavite po strani, one nisu prikladne za treniranje sa ketlbelom. Zašto? Debeli đonovi vam ne dopuštaju da vam se noge, zglobovi i donji ligamenti prirodno kreću, a peta destabilizuje prirodni zahvat na podu. Neujednačena priroda ketlbela (zbog svog prirodnog oblika) tjera vas da pokrenete više mišićnih vlakana kako biste svaki pokret pravilno izveli. Izaberite minimalistične patike, a čak možete trening izvesti i bosi. Tako ćete dobiti i bonus vježbu jačanja ligamenata i mišića stopala.

Pogrešno ih držite

Kada podignete ketlbel, težinu treba ravnomjerno rasporediti kroz cijeli zahvat. Kako biste to pravilno izveli, ruku postavite tako da cijelom površinom dlanova obuhvatite dršku, a oslonac zadržite u podlakticama i zglobovima, a nikako na palčevima, kako to većina početnika i radi.

Zaboravljate kritični dio zamaha

Ovaj potez poznat je kao vježba iz nekoliko razloga. Zamah sa ketlbelom najbolji je prelaz između treninga otpora i kardio treinga. Spaja mišićno, kardiovaskulrano i izdržljivo kondicioniranje u jedan pokret i izaziva sve tjelesne mišiće. Kako pravilno izvesti zamah?

muškarac podiže bućicu

Stanite ispravno i stopala raširite nešto više od širine ramena. Ramena povucite, ispravite grudi i blago savijte koljena. Uhvatite ketlbel objema rukama i krenite sa podizanjem, ali sve vrijeme vodite računa o pravilnom držanju leđa. Prvo je gurnite nazad a onda naprijed, a ne obrnuto.

Možda te zanima
meditacija

Ne završavate zamah

Još jedna česta greška prilikom treniranja sa ketlbelom jeste to što većina zaboravlja na kukove i gluteus. Kako biste postigli efikasne rezultate, sve vrijeme tokom izvođenja vježbe stišćite gluteus.

Postoji mnogo vježbi koje se mogu izvesti uz korišćenje ketlbela, od eksplozivnih do onih nešto sporijih. Čitajte magazin ZdraviJa redovno jer vam uskoro donosimo seriju najefikasnijih vježbi sa ketlbelom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh