Vježbe istezanja na kojima će vam tijelo biti zahvalno

Avatar photo
istezanje vježbe istezanja

Način života i životne obaveze nam većini nalažu da sjedimo satima. Na poslu, u autu, gledajući omiljenu seriju ili putujući avionom. Sve to predstavlja nekoliko sati neprekidnog sjedenja, što utiče na mišiće, zglobove i tetive. Nakon sati i sati sjedenja, tijelu je potrebno kvalitetno istezanje kako bi se mišići opustili. U nastavku vam donosimo vježbe istezanja na kojima će vam tijelo biti zahvalno, a koje možete praktikovati nakon višesatnog sjedenja, ali i napornog treninga.

Prednja strana butina

Kleknite na lijevu nogu, a stopalom desne noge se oslonite o pod. Desnu ruku stavite na koljeno desne noge, a lijevom rukom uhvatite stopalo lijeve noge. Povlačite stopalo ka sebi što više možete. Držite tako 30 sekundi a potom zamijenite strane.

vježbe za istezanjeIstezanje ustranu

Ova vježba je pogodna za istezanje prednjeg dijela kuka, a možete je praktikovati i prilikom zagrijavanja.

vježbe za istezanje

Stanite uspravno i ruke stavite na kukove. Desnu nogu pomjerite nazad koliko god možete i kleknite u duboki iskorak. Desnu ruku podignite iznad glave i gurajte je ulijevo. Ustanite i ponovite isto u drugu stranu.

Vježbe istezanja iz iskoraka

Savršena nakon trčanja, ova vježba odlična je za istezanje jama kukova.

vježbe za istezanje

Spustite se u iskorak. Desnom rukom dodirujte vanjsku stranu stopala desne noge, a lijevu ruku ispružite uvis što više možete. Zadržite 10 do 15 sekundi. Zatim lijevom rukom dodirujte unutrašnju stranu stopala desne noge. Okrenite se udesno i desnu ruku ispružite uvis što više možete. Zadržite 10 do 15 sekundi. Potom zamijenite stranu.

Donji dio leđa i kukovi

Za ovu vježbu biće vam potreban spužvasti valjak.

vježbe za istezanje

Postavite valjak okomito na vašu kičmu i lezite tako da se karlicom oslanjate o valjak. Lijevo koljeno privucite grudima, a desnu nogu ostavite ispruženu. Ako želite da pojačate intenzitet vježbe, desnu ruku ispružite iznad glave, a lijevom rukom lagano otvarajte lijevo koljeno. Zadržite 30 sekundi, a zatim zamijenite nogu.

Unutrašnja strana butina

Zgrčeni mišići butina mogu i te kako uticati na kukove, stoga je ova vježba odlična nakon vištesatnog sjedenja.

Možda te zanima

vježbe za istezanje

Zauzmite sjedeći položaj tako što ćete raširiti noge što više možete. Kako biste povećali intenzitet vježbe, spuštajte gornji dio tijela ka naprijed. Zadržite 20 do 30 sekundi.

Istezanje uz zid

Lezite na leđa, što bliže zidu tako da zadnjicom dodirujete zid. Ispružite noge i oslonite ih uz zid, te raširite što više možete. Ostanite u ovom položaju dvije do tri minute.

vježbe za istezanje

Photos from: @popsugar.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh