Greške koje pravimo prilikom izvođenja niskih trbušnjaka

Avatar photo
trbušnjaka

Niski trbušnjaci spadaju u red svakodnevnih vježbi. Međutim, mnogi ih izbjegavaju zbog neugodnosti koju osjećaju prilikom samog izvođenja ili zbog neefikasnih rezultata. Oni zapravo čine čuda za trbušne mišiće ali  njihovo pravilno izvođenje je ključno. U čemu to griješimo prilikom izvođenja niskih trbušnjaka te kako da unaprijedimo svoje treninge, pročitajte u nastavku.

1. Podižete gornji dio tijela previše

Najčešća greška koju ljudi prave prilikom izvođenja niskih trbušnjaka je previše podizanje gornjeg dijela tijela. To nisu klasični trbušnjaci koji zahtijevaju ugao od 90 stepeni.

Rješenje: Prilikom izvođenja niskih trbušnjaka fokusirajte se na to da rebra što više približite pupku, podižući leđa samo nekoliko centimetara od tla. Sve što tijelu treba za savršeno oblikovane trbušnjake je taj kratak ali snažan pokret.

2. Koristite zamah

Ako brzo prolazite kroz ponavljanja nećete dobiti iste rezultate kao kada biste usporili. U stvari, na taj način vi koristite zamah kao pokretač, a pokretač treba da bude snaga. Ono što je dodatni problem jeste to da brzim izvođenjem niskih trbušnjaka stavljate dodatno opretećenje na zglobove, te tim povećavate rizik od povrede leđa.

Rješenje: Kontrolišite pokrete. Fokusirajte se na pravilno izvođenje vježbe, a ne na vrijeme za koje ćete je izvesti.

3. Opteretite vrat

Mnogi izbjegavaju izvođenje trbušnjaka sa rukama iza glave jer im to stvara dodatni napor. Međutim, na taj način se teret prenosi na vrat što može prouzrokovati bolove u vratu ili neka veća oštećenja.

djevojka radi trbušnjake

Rješenje: Kako biste otklonili ovaj problem, pokušajte da tokom izvođenja vježbe vrat ne gurate previše naprijed već da ga od grudi držite na udaljenosti veličine jabuke. Ako i dalje nailzaite na isti problem, pokušajte prekrstiti ruke na grudima.

4. Opustite se na putu prema tlu

Mnogi suštinu trbušnjaka, i niskih i standardih, vidi samo u podizanju trupa. Kako biste vidjeli rezultate na svojim trbušnim mišićima morate voditi računa i o spuštanju tijela.

Možda te zanima
joga za napetost

Rješenje: Sve vrijeme tokom izvođenja vježbe, trbušne mišiće držite čvrsto stisnute. Fokusirajte se na korišćenje vaših trbušnih mišića kako biste se polako spustili na tlo, a ne samo legli.

5. Držite dah

Nepravilno disanje tokom treniranja može i te kako otežati rad.

Rješenje: Udahnite na putu prema gore i automatski ćete izdahnuti na putu ka nazad. Ako snažno izdahnete tokom trbušnih kontrakcija, aktiviraćete i dublje trbušne mišiće.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh