Znate li šta je pole dance i zašto je dobar za zdravlje?

Avatar photo
pole dance

Pole dance zahtijeva dosta snage i akrobatike, što se postepeno stiče na treninzima. Nije neophodno prethodno iskustvo ili fizička spremnost. Treninzi su dosta drugačiji od klasičnog fitnesa, jer se vježba sa sopstvenom težinom i kreće se od najosnovnijih elemenata. Takođe nisu bitne ni godine, ni to da li ste muško ili žensko. Najbitnija je volja i da se počne.

Priča o Pole Sportu u Banjoj Luci počela je prije tri godine, a od ove godine postoji prvi i jedini registrovani Pole sport studio u BiH. Osnivači ovog kluba su Anja Kovačević i Bojana Mačkić, koje su ujedno i treneri, a koje su za ZdraviJa magazin ispričale koji su sve benefiti ove nesvakidašnje sportske aktivnosti.

Fizički i psihički benefiti

Koristi pole dance-a su mnogobrojne, a u nastavku pročitajte koje sve mišiće aktivirate baveći se ovom fizičkom aktivnošću.

pole danceSnaga

Prilikom pole dance koristimo sve grupe mišiča (čak i one za koje niste znali da postoje), razvoj motorike, koordinacije, balansa i držanja tijela. U zavisnosti od elemenata koji se rade i ozbiljnosti sa kojom se pristupa, samim tim će i specifični mišići biti više angažovani.

Biceps i triceps

Biceps vrši kontrakcije kada dižemo sopstveno tijelo, odnosno svoju težinu na šipci. Možemo reći da su oni skoro uvijek angažovani. Tricepsi su najviše angažovani prilikom upside down elemenata, gdje je neophodno gurati šipku.

Noge i zadnjica

Tokom floor worka (elementa koji se rade na podu) gluteus i butine su angažovane, posebno kod body rolls elemenata, kao i tranzicija koje zahtijevaju savijena koljena. Takođe, pojedini elementi kao što su Caterpillar i Extended butterfly, zahtijevaju angažman zadnje lože.

Ramena i grudi

Svaki element u Pole dance-u, koji zahtijeva podizanje sopstvenog tijela, zahtijeva pojačan rad deltoidnih mišića ramena kao i pektoralnih mišića grudi. Da pojednostavimo, podižući svoju težinu na šipci, mi u stvari radimo kontrolisane zgibove, gdje su pored ostalih angažovani deltoidni, trapezijus, romboidni, kao i mišići gornjeg ramena.

pole dance vjezbaLeđa

Mnogi elementi zahtijevaju da se podigne težina torza, nekada isključivo korišćenjem mišića leđa. Leđa nisu zadužena samo za podizanje prilikom penjanja ili za inverte, već nam pomažu i prilikom stabilizacije, kao npr. kod upside down elemenata, gdje su noga ili noge udaljene od šipke.

Trbušnjaci

Dok podižete vaše tijelo i prelazite iz elementa u element i u različite poze, vaši trbušnjaci rade kao “ludi”. Naročito jedan mišić čini čuda, kada želite biti upside down, a on je posljednja sekcija na našem stomaku – superior rectus abdominals.

Kukovi

Kada podižete noge u kontrolisanom maniru, mi se ne oslanjamo samo na trbušnjake. Svaki element u kome se noge podižu visoko, takođe maksimalno angažujemo transverzne trbušnjake, kao i tzv. pregibače kukova, čija je snaga jako važna za pojedine elemente.

Koordinacija i balans

Pole dance kao sport zahtijeva veliku količinu koordinacije i ravnoteže. Učenjem kontrolisanja pojedinih okreta, spinova itd, ojačaće se mišići cijelog tijela. Pole dance zahtijeva korišćenje zamaha, a kada koristimo zamah, tada moramo naučiti kako da kontrolišemo svoju tjelesnu težinu sa gracioznošću i lakoćom, a to za posljedicu ima sticanje sve bolje koordinacije i fleksibilnosti.

Psihoterapija i jačanje unutrašnjeg bića

Pole dance utiče na prevazilaženje svih mentalnih prepreka i u jednom trenutku postajete svjesni da možete sve i ostanete zaprepašteni činjenicom šta je sve vaše tijelo u stanju da uradi. Pole dance čini da zavolite vaše tijelo onakvo kakvo jeste, sa svim svojim nesavršenostima, čime jačate i svoje samopouzdanje.

Možda te zanima
yoga poze za nadutost

pole sport bih dane vjezba banjalukaOdmor duše i tijela

Svaka fizička aktivnost doprinosi smanjenju stresa i generalno je dobra za čovjeka, ali u pole dance-u ima nešto čudno, nešto magijsko.

“Kada jednom probate i pronađete se u tome, više ne odustajete i postaje dio vas. Postaje vaše mjesto za odmor duše i tijela, postaje onaj luksuz koji sebi nekada ne možemo da priuštimo, zbog strahova, predrasuda. I uz sve moguće modrice i pojedine jezivo bolne elemente, mi nemamo sumnje da smo pronašle sebe u ovom sportu, pa i u životu.

Mi mislimo da sve predrasude i ono što vas ograničava treba skloniti u jednu stranu, i definitivno treba pružiti priliku Pole dance-u i sebi da pokušate nešto novo. Zašto hodati, kada je zanimljivije letjeti, zašto se sputavati, kada možeš biti slobodan, jer šipka zaista ima nešto moćno i magijsko u sebi”, poručuju iz Pole sport studija BiH.

U duhu predstojećih praznika, ZdraviJa magazin i Pole sport studio BiH iz Banjaluke poklanjaju jednu članarinu za sve one koji su zainteresovani da se oprobaju u ovoj fizičkoj aktivnosti. Sve što je potrebno da uradite je da šerujete ovaj tekst na svom zidu, javno, i tagujete ZdraviJa magazin, a mi ćemo slučajnim odabirom odabrati srećnog dobitnika u petak, 14. decembra. Srećno svima!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh