Grilovani škampi u marinadi od bijelog luka

Avatar photo
grilovani škampi

Škampi imaju visoku energetsku i nutritivnu vrijednost, te su nakon tune najpopularniji plod mora. Sadrže velike količine proteina, fosfora, kalijuma i kalcijuma, željeza, cinka i magnezijuma, te vitamine. U njima se nalaze i pantotenska kiselina te omega-3 masne kiseline. Sadrže malu količinu masti, ali imaju visoku razinu HLD dobrog holesterola.

Tako su škampi odlični za pomoć kod kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca i kod snižavanja krvnog pritiska. Prehrana koja često uključuje škampe pomoći će u sintezi DNA u oštećenim stanicama što će inhibirati razvoj stanica raka. Takođe pomažu u borbi protiv Alzeheimerove bolesti te pospješuju funkcije mozga.

Sa morskim plodovima ne treba previše komplikovati, a jedan od jednostavnijih načina za pripremu škampi je da ih grilujete. Ako budete pratili naš primjer uživaćete u ukusnom mesu ove morske delicije.

Sastojci:

grilovani škampi sastojci

Za marinadu

  • 1 čajna kašika bijelog luka u prahu
  • 1 čajna kašika soli
  • 1 čajna kašika mješavine začina
  • ½ čajne kašike bibera

Za grilovanje

  • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašika svježe cijeđenog limunovog soka
  • 450g škampa
  • Maslinovo ulje za grilovanje

Priprema:

U zdjeli pomiješajte bijeli luk u prahu, so, biber i mješavinu začina. Pospite maslinovim uljem i limunovim sokom te promiješajte. Unutra ubacite i škampe te promiješajte da se marinada zalijepi za škampe.

Tavu za grilovanje zagrijte na jačoj temperaturi, uspite malo maslinovog ulja te stavite prethodno pripremljene škampe da se peku. Dovoljno je da ih pečete oko 2-3 minuta sa jedne, pa isto toliko i sa druge strane.

Za jači okus bijelog luka, škampe možete ostaviti da se mariniraju neko vrijeme prije nego što ih ispečete.

Uz ovako spremljene škampe možete napraviti bilo kakvo povrće koje volite, kao i rižoto ili tjesteninu, a više ideja i recepte pronađite u našoj rubrici Pravim.

Možda te zanima
kuvana jaja visak

Prijatno!

Recipe and images by: wellplated.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh