Heljda – usporava starenje i grije tijelo

Avatar photo
heljda

Jedna od namirnica koja posljednjih godina postaje sve zastupljenija na našem prostoru je heljda. Zahvaljujući svojim brojnim benefitima po naše zdravlje, ova biljka s pravom zauzima počasno mjesto u ishrani mnogih naroda.

Pogrešno je nazivaju žitaricom, botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, tačnije, radi se o sjemenkama biljke Fagopyrum esculentum koja pripada porodici Polygonaceae.

Ova biljka izvorno potiče iz planinskih krajeva Indije, Kine i Nepala gdje se kultivisala još preko nekoliko hiljada godina. Heljda je neizostavan dio ishrane u Rusiji, Ukrajini i Poljskoj gdje igra važnu ulogu u tradicionalnoj kuhinji ovih zemalja. U Japanu su popularna jela sa heljdinim rezancima sobu.

U drugim zemljama u svijetu najviše se koristi heljdino brašno od kog se prave palačinke, hljeb, krekeri i peciva. Pored te, kod nas najčešće upotrebe, koriste se i cijela zrna heljde koja su izuzetno zdrava.

Heljda je jedna od rijetkih biljaka koju nisu uspjeli da genetski modifikuju. Tokom njenog uzgoja ne koriste se pesticidi i herbicidi, jer se sama bori sa korovom i ne zahtijeva dodavanja đubriva i hemikalija, što je čini ekološki čistom biljkom.

 heljda

heljda

heljda

Možda te zanima
kako cuvati namirnice

heljda

heljda

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh