Jednostavni načini da poboljšate vaše liderske sposobnosti na poslu

Avatar photo

Da li je liderstvo u vašoj karijeri budućnost? Ili ste već u menadžerskoj ulozi i željno tražite načine da budete još bolji? Evo dobrih vijesti: Bez obzira na vaš trenutni položaj ili poziciju, postoje različiti načini na koje možete svojim liderskim sposobnostima dati podsticaj na poslu. Ovih 10 savjeta isprobajte u kancelariji i transformišite se u vrstu lidera kojem se svi dive.

Ponudite nekome pomoć

Ukoliko vidite da se član tima bori sa teškim projektom, ponudite da sjednete i razgovarate sa njom ili njim. Provjerite da li postoji nešto, čak i sitnica koju biste mogli da mu/joj „skinete sa grbače“. To je stav koji će vam dobro služiti ne samo kako biste postali dobar lider, već i timski igrač.

Postavite ciljeve

Vaša kompanija je vjerovatno već zadala neke kvote ili ciljeve koje morate ispuniti da biste bili uspješni u svojoj ulozi. Međutim, lideri moraju visoko ciljati. Dakle, ako ciljevi vašeg preduzeća nisu sasvim dovoljni da vas motivišu, postavite sami sebi nove ciljeve. Bilo da steknete novu vještinu ili završite projekat dosta prije određenog roka, navikavanje na ispunjavanje i prekoračenje ciljeva će osigurati da ste dobro pripremljeni da budete lider kada za to dođe vrijeme.

Izađite van svog odjela

Veoma je lako postati izolovan. Naravno da je bitno da držite glavu i ostanete fokusirani na rad koji direktno utiče na vaš tim. Međutim, kada ste lider radićete više funkcija nego što vjerovatno sada radite. To znači da morate biti vješti u komunikaciji sa drugim timovima i odjeljenjima. To je nešto što možete vježbati već sada, bez obzira na to na kojoj ste poziciji.

Slušajte, slušajte, slušajte

Istina je da vođe mnogo govore, podučavaju i delegiraju. Međutim, njihov zadatak je i da slušaju. Sljedeći put kada budete na sastanku tima ili razgovoru sa saradnikom, dobro poslušajte i postavljajte pažljiva pitanja kako biste bolje razumjeli tu osobu. Slušanje nije prirodna vještina za mnoge od nas – naročito kada osjećamo toliko pritiska da budemo uključeni u svaki razgovor. Dakle, što više izvježbate apsorbovanje misli i perspektiva drugih, to ćete biti spremniji da budete vrhunski vođa.

Budite onaj koji ohrabruje

Pozitivno razmišljanje i sposobnost pružanja podrške su ključne liderske vještine. Kada kolega govori o neobičnoj situaciji sa klijentom ubijedite ga ili je da ste sigurni da će on/a to uspjeti shvatiti. Kada se cijeli tim osjeća obeshrabreno budite onaj ko dolazi sa pozitivnim mislima. Život nije uvijek lak na poslu, i svi cijene osobu koja je spremna da gleda na sjajnu stranu i podstakne svačije dobro raspoloženje.

Upoznajte svoje snage

Iako su mnogi lideri odlični u onome što rade, oni i dalje nisu savršeni. Jedna stvar koja čini snažnog lidera je samosvijest. Da li prepoznajete oblasti u kojima trebate još napredovati? Da li znate koje to stvari možete poboljšati na poslu, i u životu? Radite na sebi svakim danom, jednostavno postavljanjem pitanja poput ovih.

Kontrolišite vlastiti proces učenja

Nemate uvijek kontrolu nad situacijom u kancelariji. Ipak, postoji jedna stvar koju možete kontrolisati, a to je vaš sopstveni nivo inicijative. Ne sjedite čekajući da se stvari dese. Krenite na novi kurs. Uradite neka istraživanja. Tražite pomoć od nekoga u vašoj organizaciji ko vas nadmašuje u oblastima koje vas interesuju.

Primajte povratne informacije

Lideri su odgovorni za pružanje povratnih informacija, ali ako trenutno niste menadžer, to može biti opasna teritorija. Djeluje zbunjujuće kada nudite konstruktivnu kritiku i teške povratne informacije onima sličnim vama. Međutim, to ne znači da ne možete tražiti povratne informacije.

Možda te zanima
Komunikacija

Tokom sljedećeg razgovora sa šefom, eksplicitno pitajte da li je vaš menadžer primijetio područja gdje biste vi mogli napredovati. Ukoliko radite na zajedničkom projektu, pitajte svoje kolege kako misle da vaš dio izgleda. Da li će ove kritike biti lako prihvatiti? Ne baš. Međutim, to će vam pomoći da postanete bolji ne samo u ovim istaknutim oblastima, već i pri primanju povratnih informacija uopšte. Lideri moraju znati kako to da rade.

Prihvatite svoje greške

Nema ničeg lošijeg od lidera koji pokušava da obriše svoje greške i pogrešne korake. Lideri moraju prihvatiti odgovornost za svoje postupke, kao i postupke njihovih direktnih izvještaja. Svakako da odmah trebate preduzeti korake kako biste riješili problem, ali o greškama treba pričati i navoditi ih kao primjer. Ovo je vještina nekih od najboljih lidera.

Postoji puno toga što čini velike vođe, a niko nije rođen sa svim što je potrebno. Kao i svaka druga vještina, postoje određene stvari koje ćete morati raditi i poboljšavati. Dobre vijesti? Implementacija ovih 10 savjeta pomoći će vam u tome.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh