Jesenji doručak – ovsena kaša sa ukusom pite od jabuke

Avatar photo
jesenji doručak

Kao što i sam naslov govori, danas vam predstavljamo ukusni, jesenji doručak. S obzirom da su jabuke u sezoni, te da mnogi obožavaju jesen zbog mirisa domaće pite i cimeta, zašto ne započeti dan upravo tim ukusima? Predstavljamo vam recept za jesenji doručak sa jabukom i cimetom, a koji u kombinaciji sa ovsenim pahuljicama predstavlja pravi kašasti užitak.

Zašto cimet kao namirnica treba da se nađe u vašem životu?

Eterično ulje u cimetu zvano cinamaldehid može ciljati na vaše masne ćelije i naterati ih da sagore više energije. Ovo je uzbudljiva vest za sve koji pokušavaju da izgube težinu, ali istraživanje je još uvek u ranoj fazi. Pred nama je dug put.

Postoji mnogo recepata za homemade maske za lice sa cimetom, koji tvrde da ova namirnica može da pomogne u borbi protiv bubuljica i crvenila. Jedna mala studija je otkrila da cejlonski cimet, konkretno, može da se bori protiv vrsta bakterija za koje se zna da izazivaju akne. Još jedna mala laboratorijska studija sugeriše da cimet može povećati proizvodnju kolagena, što može pomoći vašoj koži da izgleda mlađe.

Ispostavilo se da je cimet bio i vrhunski borac protiv upale u još jednoj od nedavnih laboratorijskih studija koja je proučavala 115 namirnica. Pošto zapaljenske bolesti kao što je reumatoidni artritis postaju sve češće kako starite, više istraživanja bi moglo podržati korišćenje cimeta kao prirodnog leka za starije, odrasle osobe za pomoć kod ovih vrsta stanja.

Cimet se može boriti protiv mnogih vrsta bakterija koje čine ljude bolesnima, uključujući salmonelu, ešerihiju i stafilokoke. Mogao bi se koristiti i kao prirodni konzervans u hrani i kozmetici.

jesenji doručak
@pinterest

Sada je vreme da pređemo na naš zdravi jesenji doručak

Sastojci:

  • 4 šolje vode
  • 2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1 velika jabuka, isečena
  • cimet
  • vanila (po želji i ukusu)

Priprema

Vodu i ovsene pahuljice stavite u šerpu i počnite da kuvate. Kada su pahuljice prokuvale, neposredno pre nego što ugasite šporet, dodajte iseckanu jabuku i cimet, promešajte te uklonite sa vatre. Ako volite da je jabuka mekša, onda je možete dodati i ranije. Poslužite i uživajte.

Možda te zanima
čokolada

Napomena: sa ovim sastojcima možete napraviti doručak za četiri osobe.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh