Evo kako meditacija pomaže prilikom treniranja

Avatar photo
meditacija

Već mogo puta smo govorili o tome koliko je meditacija važna za um i telo. Ona uspostavlja ravnotežu u umu, pomaže nam da se izborimo sa stresom, a čini nas i otpornijim i spremnijim za nove početke. Osim toga što umnogome poboljšava naše mentalno stanje, meditacija ima i druge prednosti. Jedna od njih je što treniranje čini uspešnijim. Kako? Pročitajte u nastavu.

Održava fokus tokom treninga

Razmišljate o važnom projektu koji morate završiti u vrlo kratkom roku ili o žustroj raspravi koju ste imali sa partnerom prethonu noć? A onda se odjednom vratite u stvarnost i shvatite da ste nesvesno stigli skoro do polovine treninga. Priznajte, koliko puta ste sebe uhvatili u tome? Verovatno nebrojeno. Jednostavno, ponekad je teško probleme ostaviti pred vratima teretane, a fokus održati isključivo na izvođenje vežbi.

Kako biste uspeli održati fokus na trening, stručnjaci savetuju da meditaciju obavljate između serija vežbi. Na taj način, osim što oslobađate svoje misli i usmeravate ih na pravilno izvođenje vežbi, štedite i vreme. Jer, lakše je kombinovati vežbe i meditaciju, nego posvetiti sate i jednom i drugom.

meditacija
@pinterest

Pomaže vam da uvidite kada treba da idete jače a kada da odustanete

Čest problem koji se javlja tokom treniranja jeste da ne razlikujemo lenjost i tromost od nedostatka snage i iscrpljenosti. Meditacija nam omogućava da budemo nepristrasni posmatrači, odnosno da stvari vidimo jasnije. Na taj način osetimo svoje telo, te idemo do granica svojih mogućnosti.

Pomaže u zaštiti od povreda

U žurbi da napravimo što više ponavljanja, često pravimo greške. Te greške, osim što dovode, odnosno ne dovode do željenog izgleda, jer, vjžežbu radimo pogrešno, često izazivaju i povrede. Upravo zbog toga je važna meditacija, koja vas podstiče da vodite računa o pravilnom izvođenju vežbi jer, bolje je uraditi 10 pravilnih, nego 30 uzaludnih. Pustite muziku, opustite se i posvetite se treningu celim duhom i telom.

Pomaže da se fokusirate na disanje

Mnogi nisu ni svjesni svog nepravilnog disanja tokom treniranja, a neretko se dešava i da ljudi naprosto zaborave disati. Zadržavaju vazduh što prilično otežava sam trening. Pravilno disanje tokom treninga je izuzetno važno jer na taj način obezbeđujete mišićima neophodan kiseonik. Redovna meditacija pomaže održavanju ritma.

Možda te zanima
crossfit prednosti

meditacija
@pinterest

Pomaže vam da ne odustanete kada je teško

Kada se borite da izdržite poslednje kilometre maratona, može biti veoma teško zadržati glavu u igri. Kako biste skrenuli misli sa odustajanja i ostali na svom putu do cilja pomoć potražite u meditaciji. Stručnjaci u tim situacijama savetuju mantru „Ono što želim sveukupno, važnije je od onoga što želim upravo sada“. Takav stav pomoći će vam da istrajete do kraja. Osim toga možete pokušati i sa brojanjem od 1 do 10 i unazad, od 10 do 1. Ponavljajte to sve dok fokus ne vratite na cilj.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh