Jeste li isprobali Bullet Journal?

Avatar photo

Uz razne aplikacije, kalendare i ‘to-do’ liste na našim pametnim telefonima, tabletima i računarima, mnogi od nas se i dalje zadržavaju na staromodnim planerima koje ručno ispunjavamo i uvijek nosimo u torbi. Neki su tako navikli, drugima se sviđa romantična ideja pisanja rukom, a treći pak tvrde kako najbolje pamte ako nešto zapišu staromodnom tehnikom papira i olovke. Kako god bilo, tradicionalni planeri i rokovnici za bilješke daleko su od izumiranja.

@digplans

No, svako od nas ima svoje navike pisanja bilješki i sistem organizacije sastanaka i obaveza. Neki vole male rokovnike koji stanu u džep, dok drugi vole veće planere sa više mjesta za dodatne ideje. I kako onda odabrati planer koji će u potpunosti odgovarati vašim potrebama? Lako – kreirajte ga sami.

Ne, ne mislimo da se trebate upustiti u štampanje vlastitih rokovnika, već da postojeću praznu svesku pretvorite u planer krojen po vašoj mjeri, takozvani ‘Bullet Journal’. Za ovu tehniku biće vam potrebna jedna sveska (najbolje ona na tačkice ili prazna, ali poslužiće i ona na kockice ili crte) i jedna hemijska olovka.

@portlandjournals

Nekoliko je osnovnih elemenata ‘Bullet Journala’, a to su index, godišnji, mjesečni, sedmični i dnevni pregled, te liste. Zvuči komplikovano, ali kada jednom ulovite ritam, ‘Bullet Journal’ će postati vaš najbolji prijatelj. Na prvoj stranici planera napravite index, odnosno popis sadržaja skupa sa brojem stranice na kojem se taj sadržaj nalazi. Zatim napravite godišnji pregled, četiri stranice podijelite svaku na tri dijela kako biste dobili 12 mjeseci. U kućice za svaki mjesec napisaćete najvažnije stvari koje vas taj mjesec čekaju.

Svaki mjesec započnite sa stranicom za mjesečni pregled, gdje ćete svaki dan upisati u novi red sa najvažnijom obavezom za taj dan. Na sličan način započećete i svaku sedmicu; sa stranicom pregleda najbitnijih obaveza, zadataka i sastanaka za tu sedmicu. Potom uredite pregled svakog dana tako da svaki dan ima svoj prostor, koji možete dodatno podijeliti prema vlastitim potrebama.

Možda te zanima
uspesne zene

@livejoyfulandhealthy

Praktičnost ‘Bullet Journala’ leži u tome što ga u potpunosti možete prilagoditi sebi. Ako vam ne treba na primjer sedmični pregled, preskočite ga. Ako želite veliki pregled svakog dana, koristite cijelu stranicu za jedan dan. Ovakav format planera dopušta vam da neprestano eksperimentišete jer se ne morate odmah odlučiti za jedan format koji ćete pratiti cijelu godinu.

Još jedan prijedlog koji možete uvesti su liste. Ubacite ih gdje vam odgovara, a na njih stavite knjige koje želite pročitati, restorane koje želite isprobati, ili pak pratite svoj napredak. Vodite evidenciju o vježbanju, koliko često sami kuhate obroke, koliko čitate ili kada sljedeći put trebate očistiti kuhinju ili otići u nabavku. Sve ukrasite različitim bojama, ilustracijama i fontovima, ili se pak zadržite minimalizma. Eksperimentišite i sigurno ćete naći format po vašoj mjeri!

@monicmomo

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh