Kada je tijelo izvan ravnoteže jezik govori

Avatar photo

Kada nešto nije u redu, naše tijelo daje znakove i na mnogo načina komunicira sa nama, a često čak i nagovještava nešto što će tek da se desi. Jedno posebno mjesto koje često zaboravljamo da provjerimo jeste naš jezik.

Tradicionalna kineska medicina ovu oblast koristi kao mapu koja ukazuje na mnogo toga kada je naše zdravlje u pitanju. Evo još nekoliko očiglednih stvari koje treba da uvidite na svom jeziku kada je u pitanju procjena vašeg zdravlja.

@pinterest

Bijele mrlje

Zdrav jezik je nježno roze boje, sa blagim, blijedim i bijelim slojem koji se ne skida četkicom. Ipak, mliječna, kremasta, gusto bijela prevlaka na jeziku mogla bi biti jasan pokazatelj razvoja kandide, koja je vrsta gljivične infekcije. Ovo zahtijeva ozbiljan pristup i stručni tretman.

Crvenilo

Ukoliko je vaš jezik malo bolan i izgleda više crveno nego što je to normalno, onda ovo može značiti da u tijelu postoji nedostatak vitamina kao što su folna kiselina, B12 ili gvožđe. Takođe može označiti početak groznice zbog određene infekcije.

Taman i nejasan sloj

Pušenje veoma šteti zdravom mikrobiomu u ustima, čineći pravilnu oralnu higijenu izazovom. Loša oralna higijena može dovesti do tamne i nejasne prevlake na jeziku. Obavezno koristite konac, strugač za jezik i temeljno četkajte.

Možda te zanima
zdravija summer picnic

@pinterest

Prenaglašene pruge

Kada bijela prevlaka na jezuku nije čak nalik ni onoj kao kod razvoja kandide, previše je gusta i prugasta to može biti izraslina ćelija u sluzokoži usta poznata kao leukoplakija. Ovo se dešava kada se ćelije grupišu zajedno sa proteinom poznatim kao keratin i formiraju bijelu, izraženu mrlju ili prugu. Alkohol i duvan mogu izazvati ili pogoršati ovo stanje.

Upaljene izbočine ili rane

Upaljene rane mogu biti znak nečeg manje štetnog, kao što je prejedanje kiselim voćem ili konzumiranje previše začinjene hrane. Rane na jeziku mogu se pojaviti i kada imate manju povredu – na primjer, ukoliko pojedete nešto grubo ili ugrizete jezik. Ponekad se javljaju kada smo pod hroničnim stresom. U rijetkim slučajevima, mogu biti znak oralnog herpesa. Ukoliko se na jeziku često pojavljuju ove izbočine ili rane, ZdraviJa vam savjetuje da posjetite ljekara.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh