Povećajte svoju odgovornost – karakteristike uspješnosti

Avatar photo
odgovornost

Znamo da je mnogo lakše reći nego uraditi, pa tako kada govorimo o ispunjavanju obaveza, nerijetko pomislimo kako to nekada može da bude težak posao. Samorazvoj, zdravije navike, način razmišljanja, svi ovi ciljevi su mogući ali nam je potrebna dobra praksa koja će da ih pretvori u rutinu. Sve je ovo povezano i odnosi se ponajviše na odgovornost.

Da, nekima možda odgovornost zvuči pomalo zastrašujuće, ali upravo je ona temelj svakog našeg usjeha i kada je savladate obožavaćete ovu osobinu. ZdraviJa donosi nekoliko načina kako da održite svoj tempo i nastavite dalje kada nije baš sve po planu.

odgovornost
@pinterest

Jasno definišite ciljeve

Prije svega, važno da da budemo iskreni sami sa sobom i u potpunosti, do detalja razjasnimo šta je to što želimo da postignemo. Nejasno definisani ciljevi nisu dovoljno učinkoviti, pa se potrudite da budete što jasniji. Na primjer, kreiranje zdravog plana obroka ili rutine vježbanja da biste postigli željenu težinu svakako je jasnije definisan cilj od onoga “želim da postignem savršenu liniju”. Šta god želite da postignete objasnite kroz pitanja “šta”, “zašto” i “kako”.

Pronađite partnera

Naravno, neki ciljevi su lični, tada vam ne treba saučesnik kada želite nešto da postignete, ali imajte na umu, neki ciljevi su bolji kada ste zajedno. Možda vaš prijatelj i vi imate neki zajednički cilj, uradite to udruženim snagama i očekujte uspjeh. Ovo znači svakodnevno podsjećanje i uzajamnu motivaciju, sigurni smo da nećete razočarati jedni druge.

Zapisujte

Šta god da su vaše želje i očekivanja, zapišite to na neko vidljivo mjesto. Bilo da je to vaš dnevnik, ili samo papirić na ogledalu ili frižideru, ovo će vas zasigurno inspirisati i pokrenuti. Ne zaboravite, ispunjavanje želja je pokazatelj ljubavi prema sebi, ali i stepen odgovornosti koji se očekuje od vas.

Možda te zanima
jeftino i zdravo

odgovornost
@pinterest

Napravite raspored

Ukoliko težite ka nekoj velikoj promjeni, analiziranje dužine puta koji je pred vama će vas možda obeshrabriti. Svoj put podijelite na neke manje ciljeve i označite kraj svake te male prekretnice. Sasvim je normalno da se veliki ciljevi ne postižu “preko noći”, tako da je ovo sjajan način koji će vas nizanjem malih uspjeha motivisat i dovesti do konačnog cilja.

Tražite povratnu informaciju

Podijelite svoj cilj sa nekim, ispričajte mu o tome šta želite da postignete, bilo da je to mentor ili neko ko je već postigao ono čemu vi težite. Obavijestite ih šta radite da biste došli do cilja i budite spremni da primite iskrene, direktne povratne informacije o vašim postupcima, čemu više da se posvetite i šta da promijenite.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh