Kada i kako je zaleđena hrana zdravija od svježe

Avatar photo

Sigurno vam se bar jednom desilo da u sred zime poželite da pojedete jagode, ili recimo špinat. U takvim slučajevima, razmislite o kupovini zaleđenog voća ili povrća.

U većini slučajeva zamrznuto voće i povrće zadržava hranljive sastojke čak i više nego ono koje čeka danima da stigne na pijacu ili police trgovinskih lanaca. Ovakvi proizvodi nam omogućavaju da, prema savjetu Svjetske organizacije zdravlja, u ishranu uključimo bar dvije porcije različitog povrća na dan.

Stav mnogih nutricionista je da je voće i povrće iz zamrzivača isto toliko, ako ne i više bogato vitaminima, mineralima i drugim nutritivnim sastojcima, u odnosu na ono svježe. Industrijsko smrzavanje povrća i voća vrši se vrlo brzo, nekada čak nekoliko minuta nakon berbe, na temperaturi od -18 stepeni.

Ovakav način smrzavanja sprečava nastanak bakterija i proces kvarenja voća i povrća. Svježina voća i povrća može se „izmjeriti“ prema količini vitamina C koju zadržavaju nakon branja. Samo dva dana nakon branja špinat gubi 75% ukupne količine vitamina C, brokoli 80%, špargle 30%.

Prilikom dubinskog zamrzavanja ne gube se hranljivi sastojci i vitamin iz voća i povrća. Od trenutka kad se određena namirnica ubere, “hranljivi” sat počinje da otkucava. Sve što se s tom namirnicom događa od tog trenutka, utiče na njeno starenje, a tim i na hranljivu vrijednost koju možete od nje da dobijete kad konačno uđe u vaš organizam.

Što više ljudi rukuje s tom namirnicom, to je veća opasnost da se hrana zarazi bakterijama ili virusima. Što neka namirnica duže stoji u kutiji ili u kamionu, to se više kvari. Pa čak i samo izlaganje suncu uzrokuje degradaciju važnih hranljivih materija.

Zbog svega toga, odjeljak sa smrznutim povrćem i voćem predstavlja najbolje rješenje za sve one koji žele zdravo da se hrane, a nemaju mogućnost da sa sigurnošću kupe zdravu organsku i provjereno svježu hranu.

Možda te zanima
Detox

Naravno, nije sva smrznuta hrana zdrava, pa bi tako trebalo da izbjegavate smrznute prerađene namirnice kao što su pice, burgeri, pomfrit, krokete plodova mora, te polugotove kolače i peciva.

Ako posegnete za smrznutom hranom, neka to bude od provjerenog proizvođača, i zdrav izbor vašeg omiljenog voća i povrća. Kod inostranih proizvođača je zanimljivo to što, za razliku od naših domaćih, nude gotova pakovanja interesantnih kombinacija zaleđenog voća i povrća za zdrave smutije. Eto dobre ideje kako da i domaći proizvođači obogate ponudu!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh