Kakav efekat kozmetički tretman ostavlja na kožu lica

Avatar photo
djevojka na kozmetičkom tretmanu u salonu

Njega kože lica uvijek zauzima bitno mjesto u njezi kože i tijela. Čišćenje lica je sastavni dio njege lica. Međutim, pogrešno je tumačenje da samo umivanjem vodom čistimo lice. Voda nije dovoljna za uklanjanje nečistoća iz pora i masnoće sa lica. Štaviše, koža se tako samo isušuje. Baš zbog toga, redovan kozmetički tretman lica je neizbježan ukoliko želite da zadržite sjaj i mekoću lica i u tridesetim ili u pedesetim. Kakav trag tretmani lica ostavljaju na koži i kako se pripremiti za njih, čitajte u nastavku.

Zašto je važno ići na kozmetičke tretmane lica?

Da bi vaša koža prodisala, otklonila sve nečistoće, a primila sve minerale i potrebnu njegu neophodan je profesionalni tretman lica. Osim što dubinski čiste pore, uklanjaju i mrtve ćelije kože i na taj način pomažu u prevenciji nastanka akni. Takođe, pospješuju ravnotežu različitih područja lica, poboljšavaju teksturu kože kao i njeno cjelokupno zdravlje i izgled. Nakon kozmetičkog tretmana lica, vaša koža će izgledati svježije i sjajnije jer joj je pružena neophodna hidratacija i hranjenje.

Tretmane lica potrebno je raditi tokom cijele godine. Zimi, oni pripremaju našu kožu lica na niske temperature i sve neprijatnosti koje hladno vrijeme donosi sa sobom. Sa druge strane, ljeti štite našu kožu od sunčevih zraka i UV zračenja, te izjednačuju i poboljšavaju ten kože lica.

kozmetički tretmanNjega koju koža primi putem tretmana čini je mlađom, čvršćom, svježijom i ljepšom. Osim toga, nedavna istraživanja pokazala su da, ako se nakon tridesetih godina preduzmu preventivni tretmani, lice može duže vrijeme zadržati mladalački izgled bez bora i drugih znakova starenja.

Kada su u pitanju negativna dejstva, kozmetički tretmani obično ne nose nikakve negativne posljedice sa sobom. Jedino što je normalno za neke tretmane jeste pojava crvenila koja obično nestaje 12 do 24 sata nakon tretmana.

Vrste tretmana

Tretman lica je kozmetički postupak koji obuhvata čišćenje lica, uklanjanje mrtvih ćelija, piling i masažu, masku za hidratizovanje i ostalo, u zavisnosti od kože i tretmana. Uopšteno govoreći, kozmetički tretman lica čini da koža prodiše, oslobodi se nečistoća i ispuni svježinom, mekoćom i sjajem.

Postoji nekoliko vrsta tretmana lica koji se primjenjuju u zavisnosti od tipa kože, proizvoda koji se koriste te samog cilja tretmana. U salonima ćete najčešće naići na osvježavajuće tretmane lica i klasične higijenske tretmane koji čiste kožu od mitesera, masnoća i drugih nečistoća, a tu su uglavnom i brojni tretmani čiji je osnovni cilj podmlađivanje kože. Svaki od njih, kao osnovni cilj ima poboljšanje određenog stanja kože, uklanjanje pigmentacije te poboljšavanje teksture kože lica. Zato je važno da se o izboru tretmana, posavjetujete sa svojim kozmetičarom.

kozmetički salon banja luka
@galatea_beauty

Tretmani osvježavanja lica obuhvataju odmašćivanje kože lica, piling i masku koja odgovara vašem tipu kože. Nakon toga, slijedi opuštajuća masaža nakon koje ćete se i vi i vaša koža osjećati preporođeno.

Klasični higijenski tretman lica uključuje odmašćivanje kože lica, piling, otvaranje pora i dubinsko čišćenje, a zatim i umirujuću masku koja će nahraniti i umiriti kožu i potencijalno crvenilo. Lifting tretmani lica namijenjeni uglavnom osobama koji su prešli 40 godina starosti, podstiču regeneraciju ćelija i štite kožu od slobodnih radikala. Na taj način, koža lica se hidratizuje, popravlja se tonus, smanjuju bore, te sprečava nastanak novih.

Naša preporuka je da posjetite kometički salon Galatea u Banjoj Luci, koji ove tretmane sprovode koristeći najkvalitetniju opremu i, najbolje u svojoj branši, Babor kozmetičke proizvode.

Možda te zanima
led maske za lice

Priprema za tretman

Svaki tretman bi trebao početi analizom kože lica. Već na prvi pogled pod jakim osvjetljenjem, sam kozmetičar će vam vjerovatno ukazati na vrstu problematičnosti i tip vaše kože. U svakom slučaju, vi biste mu trebali ukazati na određene karakteristike ili posebnosti koje ste i sami uvidjeli. Takođe, napomenite ako ste osjetljivi na neke proizvode ili namirnice poput meda, ili ste skloni čestim alergijama, osipima, pucanju kapilara i sličnim oboljenjima. Na osnovu toga, kozmetičar će koristiti proizvode koji će ostaviti najbolje rezultate na vašoj koži.

zagrijte se

Kućni tretman lica

Kao alternativa kozmetičkom tretmanu lica, možete sami obaviti tretman u vlastitom domu. Iako efekat neće biti isti, poboljšaćete cjelokupno stanje i zdravlje kože lica.

Pratite sljedeće korake:

  • U šerpi prokuhajte litru vode.
  • Pustite da se voda malo ohladi, a potom dodajte nekoliko kapi omiljenog esencijalnog ulja.
  • Nadvijte lice nad prokuhalu vodu, pokrijte se peškirom i parite se otprilike 5 minuta. Na taj način, koža se omekšava i pore se šire, te je kožu lakše očistiti.
  • Nakon parenja, napravite vlasitu smjesu za piling koji ćete nježno utrljati na lice. Za to možete koristiti zobene pahuljice, cimet i med ili neku drugu kombinaciju. Kako da napravite piling za tijelo, koji možete koristiti i za lice, pročitajte ovdje
  • Nakon što pilingom uklonite sve nečistoće i mrtve ćelije kože lica, umijte se mlakom vodom i nanesite masku za lice.

spa proizvodi i kozmetikaKozmetički tretman na našoj koži treba da ostavi osjećaj osvježenja, mekoće i sjaja, te otkriju vašu prirodnu ljepotu, kojoj nije potrebna šminka i drugi kozmetički proizvodi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh