7 načina kako da jedete grickalice i ostanete fit

Avatar photo
grickalice

Užina je odlična prilika da počnete da radite na vašoj ishrani i napokon se naviknete na zdravije izbore. Ako niste gladni, ali se osjećate kao da jeste, najprije provjerite svoje raspoloženje. Da li ste uznemireni, pod stresom ili vam je dosadno? Primijetićete, na primjer, da će redovne šetnje, posebno na otvorenom, poboljšati raspoloženje i smanjiti stres. Ako se ipak odlučite za grickalice, pripremite svježe, zdrave grickalice i obroke.

Voće isjeckajte u kockice kako biste oslobodili dopamine

Ovako ćete imati osjećaj da sami sebe nagrađujete. Ovakve dvije porcije voća dnevno će biti sasvim dovoljne za vas da se zasitite i zasladite.

Držite zdrave grickalice pri ruci

Od presudnog je značaja da imate neku spremnu grickalicu kod sebe u svakom momentu. Naša preporuka vam je čips od jabuke, ili nešto od slanih grickalica o kojima smo već pisali. Ovakve porcije su i hranjive i ukusne. U ljetnoj sezoni to mogu biti bobice ili lubenica.

Budite svjesni

Odvojte vrijeme za jelo. Napravite pauzu i dozvolite sebi da uživate u tome što jedete. Što više obratite pažnju na hranu koju jedete, to će više dopamina biti ispušteno i to ćete vi biti zadovoljniji.

Shvatite da vaš mozak vidi nezavršen obrok kao izazov

On želi da vas nagradi za dobro obavljen posao. Ako ne pojedete svu svoju užinu, vaš mozak neće iskoristiti tog neurotransmitera dopamina kao svoju nagradu, tako da nećete biti zadovoljni. Prevaziđite ovo tako što ćete smanjiti obrok ili užinu, ili ih podijeliti.

grickalice

Fokusirajte se na glavne obroke

Nemojte misliti da možete prevariti mozak tako što ćete jesti samo glavne obroke. On će jednostavno odgovoriti tako što će povećati vašu želju za užinom. Dodajte puno povrća u obroke, napravite pet porcija svakog dana i vodite računa da jedete uvijek u isto vrijeme. Ako osjetite da kada grickate nikada ne možete prestati, onda prestanite u potpunosti da grickate, a posvetite se obilnijim glavnim obrocima.

Pokušajte da pojedete malo proteina u svakom obroku

Kombinujte mrkvu ili papriku sa humusom ili kuvanim jajetom. Probajte orašaste plodove sa grčkim jogurtom, jer će vas proteini duže održati sitima.

Pročitajte i koje su to grickalice odlične za vaš organizam.

Nađite drugu nagradu

Da li ste znali da ispunjavanje malih dnevnih zadataka oslobađa dopamin? Vježba ili aktivnost oslobodiće opterećenje kašike pa probajte da napravite jednu brzu šetnju u trajanju od 10-15 minuta. Ili uradite nešto kreativno. Redovno se nagrađujte i prevazilazite potrebu da zamijenite dopamin hranom.

Možda te zanima

Ishrana svježom, zdravom hranom je najbolji način da vaše tijelo pristupi širokom spektru mikronutrijenata. Ako vaša ishrana omogućava da održite pristojne nivoe gvožđa, B6, Folata i Vitamina E, istraživanja sugerišu da to pomaže vašem mozgu da održi zdrav nivo dopamina i receptora neophodnih za primanje zasluženih nagrada.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da grickate zdravo i uživate u hrani! Inspiraciju za pripremu zdravih obroka potražite i na našem YouTube kanalu, a kao odličnu zdravu grickalicu predlažemo vam da napravite paradajz i avokado tost.

Uživajte!

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh