3 jednostavna načina da napravite prirodni sok

Avatar photo

Jedna od glavnih prednosti za prirodni sok je ta da su prirodni sokovi i smutiji veoma jednostavni za napraviti, te su idealan obrok za sve one koji žive ubrzanim načinom života i nemaju dovoljno vremena da se posvete kuhinji. Takođe, glavni benefit ovih napitaka je taj da su veoma dobri za naše zdravlje zbog vitamina i minerala koje sadrže.

Kada pijemo svježe sokove, svi hranljivi sastojci odlaze direktno u našu krv, tada naše tijelo dobija brojne dobrobiti.

Tako će vas čaša soka ekspresno napuniti energijom, vitaminima, mineralima i enzimima koji su nam potrebni za normalan rad čitavog organizma.

Prirodni sokovi – zlatno pravilo ispijanja

Jedno od najvažnijih pravila vezanih za ispijanje sokova je da se voće i povrće nikada ne pije zajedno, budući da se probavljanje tih namirnica odvija drugačije. U slučaju da sokove od voća i povrća želite kombinovati, napravite pauzu od 3-4 sata između konzumacije.

Citruse takođe nije dobro miješati sa ostalim voćem iz istog razloga. Voćne sokove je dobro piti u prvoj polovini dana, budući da pomažu u procesu izbacivanja toksina. Sokove od povrća je dobro konzumirati popodne ili naveče jer stvaraju nove stanice i pomažu u rekonstruisanju tkiva.

Svježe sokove najbolje je piti barem 1 sat prije obroka, a doručak možete zamijeniti čašom bogatog soka. Kako biste očuvali zdravlje, konzumirajte namirnice organskog porijekla, a ako niste sigurni je li voće i/ili povrće bilo tretirano pesticidima, najbolje je da ga namočite na pola sata u vodu kojoj ste prethodno dodali kašičicu soli.

Otopina će iz voća i povrća izvući dio pesticida. Sokovi koje pijete ne smiju biti suviše hladni. Hladni napici loše utiču na probavni sistem te usporavaju metaboličke procese. Sokove možete pripremati u sokovniku koji odvaja kruti dio od tekućeg, ali i u običnom blenderu.

prirodni sok

Kako napraviti sok u sokovniku?

Vrlo jednostavno. Voće sa tvrđom korom i krupnim košpama je potrebno oguliti (pogotovo ako imate slabiji sokovnik), sve ostalo voće možete staviti u sokovnik i pustiti da se obradi. Sokove iz sokovnika je najbolje odmah piti. Pazite na izbor namirnica, kako vam sok ne bi ispao suviše gorak ili kiseo.

Možda vam bude zanimljivo da napravite: Detoks napitak za mršanje

Kako napraviti sok u blenderu?

Sastojke, odnosno voće i povrće je prije korištenja u blenderu potrebno očistiti od kore i svih sastojaka koje ne želite da se nađu u vašem soku. Prirodni sok u blenderu je nešto zdraviji, ali i gušći budući da zadržava veći dio hranljivih sastojaka. Pripazite na kombinaciju sastojaka, kako bi vaš sok bio pitak.

U nastavku vam predstavljamo tri različita recepta za pravljenje prirodnih sokova.

Možda te zanima
makaronsi

Zeleni detox sok

Da biste napravili zeleni detox sok treba da pripremite sljedeće namirnice:

 • 2 jabuke
 • 2 štapa celera
 • 1 – 2 kivija (zavisi koliko sladak sok volite)
 • 1 limun
 • 1 krastavac
 • malo đumbira (po želji)

Ovaj sok je idealan za detoksikaciju i to pogotovo zbog celera koji sadrži svega deset kalorija. Takođe, celer se preporučuje u svim dijetama jer uništava „loš holesterol” te reguliše stomačne probleme i nadimanja.

prirodni sok
@patrick_rosenthal

Crveni vitaminski sok

Ako ste među onima koji žele da započnu dan sa puno energije, onda je ovaj sok idealan za vas. Zbog namirnica koje sadrži, crveni sok se preporučuje svima onima koji žele da poboljšaju krvnu sliku, kao i imuni sistem.

Da biste napravili ovo piće potrebni su vam sljedeći sastojci:

 • 1 cvekla
 • 1 grejpfrut
 • 2 mrkve
 • 1 limun

Anti-celulit prirodni sok

Svi želimo da se riješimo celulita i viška masnih naslaga. Predstavljamo vam sok koji detoksikuje vaše tijelo a ovaj prirodni sok je odličan i u borbi protiv celulita.

Za pripremu ovog soka su vam potrebne sljedeće namirnice:

 • 3 grejpfruta
 • 1/4 ananasa
 • 1 limun
 • 1 limeta
 • malo đumbira

Uživajte!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh