Banja Luka – TOP 10 aktivnosti koje morate isprobati

Avatar photo
banja luka

Ukoliko ste isplanirali da putujete u Banju Luku, a interesuje vas kako da najbolje iskoristite vrijeme i uživate u zabavnim i zdravim aktivnostima u ljepotici na Vrbasu,  ZdraviJa vam predstavlja 10 ultimativnih stvari koje morate doživjeti i probati kada stignete u Krajišku ljepoticu. Banja Luka je istinska zavodnica kada stigne ljeto – na ulici će vas oduševiti ljepota i gracioznost djevojaka po kojima je grad nadaleko poznat, ali i ljubaznih domaćina koji će vam pružiti ugođaj istinskog uživanja i dobre zabave. Evo šta sve ne smijete propustiti u ovom gradu.

1. Prvo se dobro najedite

Ono što je najbitnije na početku aktivnog dana je pojesti zdravi zalogaj. U njima možete uživati u nekoliko restorana u samom centru grada, gdje možete probati svašta – od sirovih slanih i slatkih specijaliteta, ukusnog falafela, bogate ponude obrok salata, pa sve do raznih varijanti smutija, svježe cijeđenih sokova, te bogate ponude zdrave varijante kafa i čajeva.

2. Centar grada će vam ispričati istoriju grada

Obilazeći restorane i barove, taman ste imali priliku da vidite centar grada sa svim kulturnim i istorijskim znamenitostima. To su Banski dvor, hram Hrista spasitelja, Narodno pozorište RS, Muzej savremene umjetnosti RS, šetalište tzv. Gospodsku ulicu, Trg Krajine, te park koji je posvećen velikom piscu Petru Kočiću.

Banja Luka je najveći pravoslavni grad u Bosni i Hercegovini, a hram Hrista spasitelja će vas oduševiti svojom raskošnom ljepotom. Izgrađen je na Spasovdan 1939. godine na mjestu na kojem su nakon Mašićke bune 1809. godine pogubljena desetorica Srba.

Od momenta izgradnje, Hram je postao jedna od najprepoznatljivijih građevina ovog grada. Nažalost, kako je izgrađen početkom najvećeg rata u istoriji, nakon samo dvije godine, 12. aprila 1941, bombardovan je i srušen. Više od 60 godina nije uopšte postojao, a onda su ga 2004. godine odlučili obnoviti. Za njegove kupole korišteno je zlato iz Sibira i crveno-žuti kamen travertin porijeklom iz Mesopotamije.

hram hrista spasitelja banjaluka
@aleksandarcavic

Kada je formirana Vrbaska banovina 1929. godine i za prvog bana postavljen Svetislav Tisa Milosavljević, osjećala se potreba za izgradnjom jednog reprezentativnog sjedišta, objekta koji bi predstavljao buduće kulturno sjedište grada.

Za izgradnju takvog objekta raspisan je 1930. godine jugoslovenski konkurs, a radovi na Banskom dvoru počeli su u martu 1931. Svečano otvaranje zdanja održano je 8. novembra 1932. godine. Danas je Banski dvor kulturno mjesto u gradu, na kojem možete da pogledate dobar koncert i posjetite kvalitetnu izložbu.

Banski dvor nije samo domaćin kulturnim događajima. Tu možete pronaći i različite naučne skupove i manifestacije. Banja Luka je tako ove, 2019. godine bila domaćin jednom od najvećih događaja iz oblasti nauke – Internacionalnoj konferenciji medicionskog i biološkog inžinjeringa CMBEBIH, koja će ugostiti eminentne stručnjake iz cijelog svijeta.

3. Romantični Kastel i zavodljivi Vrbas

Tu je i nezaobilazna tvrđava Kastel sa koje se pruža pogled na modrozelenu rijeku Vrbas. Kastel predstavlja pravo malo blago za sve ljubitelje istorije, s obzirom na to da datira još iz XVI vijeka. Ovo velelepno zdanje napravljeno je za potrebe odbrane od Austrije.

Tvrđava se danas nalazi na površini od 48.000 kvadratnih metara, na kojima se nalazi devet bastiona, dvije kule, kao i galerija, park, te restoran. Tvrđava se najviše „budi” ljeti. Tada možete prisustvovati mnogobrojnim muzičkim festivalima, kao i drugim zabavnim događajima koji okupe brojne goste iz BiH, regiona i inostranstva.

Uz samu tvrđavu protiče modrozelena rijeka Vrbas. Tokom cijelog ljeta možete da vidite, ali i da se provozate dajakom. Dajak je čamac koji spada među jednu od najvećih znamenitosti ovog grada. Koliki je njegov značaj, govori podatak da je star koliko i sama Banja Luka. Naime, kada u gradu još uvijek nisu postojali mostovi, služio je kao jedino sredstvo za prelazak na drugu stranu Vrbasa.

Ono što karakteriše dajak jeste njegov neobičan oblik, dužina nešto veća od 7 metara, ali i činjenica da se u njemu ne vesla. Umjesto vesla, koristi se motka za odgurivanje koja se naziva dajak, po kojoj je i čamac dobio ime. Razlog toga je što Vrbas nije duboka rijeka u većem dijelu, te bi korištenje vesla vjerovatno samo otežavalo plovidbu.

4. Otiđite na izlet na Banj brdo i Trešnjik

Kada završite u gastronomskim užicima, šetnjom gradom ili razgledanjem aktuelnih izložbi, mogli biste se zaputiti na izlet u okolini Banje Luke. Priroda u okolini ovog grada je zaista prelijepa, a u kojoj ćete sigurno uživati dok stignete do željene destinacije.

Ako ste za varijantu šetnje ili vožnje biciklom, preporučujemo vam da prošetate ili se provozate biciklom do Banj brda i Trešnjika. Najpoznatije banjalučko izletište Banj brdo sa Trešnjikom (popularni Šehovi) se nalazi na južnoj strani grada, na 431 m nadmorske visine, odakle se pruža panoramski pogled na grad. Izletište je bogato šumom, stazama za šetnju i planinarenje, izvorima vode za piće kao i uređenim mjestima za odmor i razonodu. Na njemu se nalazi i memorijalni spomenik palim Krajišnicima u NOB-u, djelo kipara Antuna Augustinčića.

5. Okupajte se u toplim izvorima Vrućice

Plaža Vrućica, pored rijeke Vrbas nalazi se u naselju Srpske toplice, nekadašnjem Gornjem Šeheru, a zbog niza termomineralnih izvora omiljena je destinacija velikog broja Banjalučana i stranih turista.

Na ovoj plaži, udaljenoj pet kilometara od centra grada, voda iz toplih izvora miješa se sa hladnim Vrbasom, a zanimljivo je da dosta kuća iznad ove plaže ima svoje privatne izvore termalne vode. Jedna od njih je i kuća Šeranića, najstarija kuća u Banjoj Luci, napravljena davne 1580. godine.

6. Banja Luka na dlanu

Banja Luka se najbolje vidi sa brda Šibovi koje se nalazi na jugozapadnoj strani grada, na 383 m nadmorske visine. Na Šibovima se nalazi Planinarski dom, uređena mjesta za piknik kao i nekoliko pješačkih staza. Jedna od najpoznatijih ovakvih staza je i Banjalučka transverzala.

Suturlija je ime rijeke (dužina 17 km) koja se ulijeva u Vrbas. Obale Suturlije su popularna izletnička mjesta, a posebno se ističe kanjon Suturlije. Kanjon se nalazi na dvadesetak minuta pješačenja od centra grada (južno), a automobilom je moguće doći na nekoliko stotina metara od samog kanjona i kupališta.

@mapio

7. Posjetite Trapiste i saznajte sve o početku industrije u Banjoj Luci

Delibašino selo je mjesto na kome se mogu pratiti začeci banjalučke industrije koji su vezani za dolazak Trapista na ovo područje 1869. godine. Kao poseban katolički red sveštenika (koji je nastao u francuskom samostanu La Trappe) dobili su dozvolu od tadašnje turske vlasti da formiraju zajednicu na ovom području.

Banja Luka ubrzo dobija pravi poljoprivredno-zanatsko-industrijski kombinat. Trapisti razvijaju industriju piva, sira, tjestenina, tkanina, te grade samostan, hidrocentralu, mlin, štampariju, ciglanu, kovačnicu, kamenolom, pekaru i druge objekte.

Kod reda Trapista je postojao specifičan zavjet ćutanja koji je upućivao na rad i molitvu. U Delibašinom selu možete posjetiti trapistički samostan, banjalučku pivaru i pivnicu, staru hidrocentralu kao i Trapiske park šume koje predstavljaju pravu oazu nadomak grada pogodnu za odmor i rekreaciju.

 

Možda te zanima
jacanje imunoloskog sistema

8. Uživajte u izletu na magične Krupske slapove

Krupa na Vrbasu se nalazi na magistralnom putu M-16, oko 25 km južno od grada. Smještena je na mjestu gdje Vrbas napušta kanjon i ulazi u Krupsko polje, a sa njegove lijeve strane se ulijeva rijeka Krupa. Mjesto sa izuzetnim prirodnim i kulturnim vrijednostima kao što su slapovi, mlinovi i izvori Krupe, Strikina pećina, manastir Sv. Ilija (1289), crkva brvnara (XVI vijek) i srednjovjekovni grad Greben (1192).

Sve turističke tačke u Krupi povezane su pješačkim stazama. Kod Krupe na Vrbasu nalazi se i Kameni most, u narodu poznat kao Djevojački most, koji predstavlja nevjerovatan prirodni fenomen.

Na ušću riječice Krupa u Vrbas nalazi se auto-kamp, a u blizini je jedan od najbolje opremljenih fudbalskih stadiona sa vještačkom travom na teritoriji grada Banja Luka. U Krupi na Vrbasu su uređene lake i srednje teške pješačke staze koje povezuju znamenite turističke motive u okruženju.

9. Naučite da jašete konja

Banja Luka je popularna i po konjičkim klubovima koji se nalaze na svega desetak kilometara od centra grada. Klubovi organizuju škole jahanja, a na raspolaganju su staze za terensko i rekreativno jahanje, kao i pansioni za konje.

Ranč posjeduje zatvorenu salu i natkrivenu terasu kapaciteta do 50 osoba, dječiju kuću, kuhinju, muški i ženski toalet, posuđe i pribor za jelo, rashladne vitrine za hranu i piće, teren za rekreaciju i dječije igralište (ljuljačke, tobogan, klackalice itd).

U okolini Ranča Čokori možete posjetiti manastir Brankovac, konjički klub gdje sebi možete priuštiti časove jahanja, te koristiti mnoge šumske puteve za šetnju i pješačenje.

10. Doživite avanturu i isprobajte rafting

Da biste doživjeli pravi šarm i ljepotu Krajiške ljepotice, obavezno isprobajte rafting na Vrbasu. Riječ je o jednoj od najboljih evropskih rijeka za rafting i mnoga važna prvenstva, poput Svjetskog kupa i Evropskog kupa koji su održani baš u Banjoj Luci.

Ukoliko ste ljubitelj prirodne ljepote i adrenalinskih sportova, upustite se u rafting spust dug 15 km. Proći ćete kroz brzake i bukove, a sve uz iskusne skipere, koji će vam sve vrijeme pričati o svakom djeliću ove rijeke i njenim zanimljivostima.

I na samom kraju vaše avanture jedno je sigurno – šta god da odaberete sigurno je da ćete uživati u ljepotama koje nudi Banja Luka i sugurno je da ćete poželjeti da joj se vraćate opet i iznova.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh