Kako mi je ishrana po krvnim grupama pomogla da smršam

Avatar photo

Često dobijem pitanja kako izgubiti višak kilograma ili kako održavati kilažu onda kada se riješimo viška kilograma. Iako mnogi hoće da čuju jedan magični trik koji će im pomoći da dođu do idealne kilaže, nažalost, magija ne postoji. S obzirom da je ishrana po krvnim grupama uveliko stekla popularnost, odlučila sam da sa vama podijelim svoju proces mršavljenja, te kako je meni pomogla u gubitku kilograma.

Gubitak kilograma je dugotrajan proces za koji je potrebno dosta volje i strpljenja. Ono što ja mogu da kažem je defintiivno činjenica da ovaj proces ne mora biti težak ili/i dosadan. Štaviše, do vas je da li ćete uživati u ovom putovanju i ustajati nasmijani ili ćete ipak kukati nad svakim zdravim obrokom. Zapamtite, vi želite da izgubite kilograme zbog sebe i za sebe, tako da pažljivo pored ishrane izaberite i svoje misli.

Nikada nisam pisala o svom procesu gubljenja viška kilograma pa sam odlučila da podijelim sa vama moje iskustvo i putovanje kroz te brojke zvane kilogrami.

PROČITAJTE: Kako izgleda ishrana po SVIM krvnim grupama

ishrana krvna grupa zdravlje

Zašto sam odlučila da smršam?

Još kao tinejdžerka, nakon prestanka intenzivnog treniranja odbojke, dobila sam višak kilograma kako zbog nezdrave ishrane tako i zbog manjka fizičke aktivnosti. Mislim da sam probala sve i jednu dijetu koja postoji na ovom svijetu i nijedna mi nije pomogla, te bih se uvijek vratila slatkišima i hljebu nakon nekoliko dana “pridržavanja”. Shvatila sam da me taj višak kilograma čini nesrećnom, te da ne mogu da napredujem u raznim životnim sferama jer me nešto “koči”.

Jedne nedjelje sam jednostavno odlučila da više ne želim da budem rob svoje kilaže, da ne želim da se osjećam loše, usporeno i umorno. Baš te nedjelje sam ušla u kuhinju i bacila sve nezdravo, spakovala torbu za trening za naredno jutro, te “otišla” na internet i počela da čitam tekstove vezane za zdrav život i lifestyle.

Da se razumjemo, ja nisam bila osoba koja je unosila mnoštvo nezdrave hrane i koja nije pazila šta jede. U mojoj porodici se uvijek pazilo na ishranu, te su kupovni sokovi i slatkiši bili skoro uvijek zabranjeni. Međutim, očigledno mi ishrana koju sam imala nije odgovarala i očigledno ta “jedna” čokolada i taj “jedan” cheat meal su mi i te kako više smetali nego što sam ja mislila.

Šta me je motivisalo i nadahnulo?

Elem, da se vratim na tu nedjelju kad sam počela da čitam razne tekstove o zdravoj ishrani i životu. Tada sam se uputila na YouTube da vidim da li tamo ima neko da kaže nešto pametno o gubljenju kilograma i zdravom životu, te sam naišla na more žena koje pričaju upravo o tome. Gledajući djevojke (influenserke) koje pričaju o doručku, o zdravoj hrani, o svojim zdravim navikama, jednostavno sam primijetila da one sijaju. One su toliko uživale pričajući o svojim zdravim navikama, ništa im se nije činilo teško, bile su organizovane, nasmijane, zdrave i SREĆNE.

Poželjela sam da ustanem nasmijana, odmorna, poletna i puna energije.

U tom trenutku sam shvatila da moj cilj nije gubitak tih par kilograma nego da je moj cilj da se osjećam baš tako kao i one, ZDRAVO. Shvatila sam da želim i ja da zračim tom nevjerovatnom energijom i da uživam u svakom danu. Poželjela sam da ustanem nasmijana, odmorna, poletna i puna energije. U tom mom istraživanju sam zapravo i shvatila koliko je bitno hraniti se zdravo kada je prevencija u pitanju.

Svi mi znamo da “trebamo jesti zdravo, trenirati, izbjegavati alkohol i cigarete” kako bismo bili zdravi, itd, itd. Međutim, da li mi to stvarno razumijemo ili to samo površinski znamo? Meni u tim trenucima kao da se upalila lampica u mozgu i samo sam sebi rekla JA ŽELIM BITI ZDRAVA.

U tom silnom istraživanju sam naišla na članak koji priča o dijeti, tj. načinu života po krvnim grupama. Kao što sam već rekla, ja sam tada već odlučila da ne želim nikakve dijete i gluposti, nego želim da usvojim novi način života ili ti ga lifestyle. Ishrana po krvnim grupama me jako zainteresovala.

Kako izgleda ishrana po krvnim grupama?

Ishrana po krvnim grupama se prvi put javlja u knjigama dr. D'Adamo. Bazira se na pretpostavci da krvna grupa utiče na razvoj pojedinih bolesti ukoliko se jedu namirnice koje odgovaraju toj krvnoj grupi. To znači da ljudi određenih krvnih grupa imaju predispozicije za razvoj različitih bolesti, a koje pogrešne namirnice mogu “ubrzati”.

Moja krvna grupa je A+. Čitajući o ishrani po mojoj krvoj grupi, došla sam do mnogih saznanja. Mom organizmu navodno ne odgovaraju životinjski proizvodi u pretjeranoj količini, već ishrana bogata voćem i povrćem. Takođe sam pročitala da osobama sa mojom krvnom grupom odgovaraju vježbe na otvorenom (trčanje, šetnja, planinarenje), te da nam smetaju zatvoren prostor, buka, intenzivni mirisi i ekstremni vremenski uslovi.

Dok sam čitala taj posljednji dio bukvalno sam se osjećala kao da sam ja to napisala. Sve te činjenice su bile i te kako tačne, osim jedne, a to je ishrana bez životinjskih namirnica. Onda sam shvatila da ja zapravo ni ne znam da li je to tačno jer nisam probala ishranu bez životinjskih proizvoda. Rekla sam sebi “let’s try it”.

Kako se prilagoditi ishrani po krvnim grupama?

Svaka promjena zahtjeva trud i strpljenje. Ukoliko ste ranije već pazili na ishranu, onda vam ovo neće biti veliki problem. Samo je potrebno da svoj jelovnik prilagodite namirnicama koje vam odgovaraju.

Ja sam već sutradan otišla na pijacu i kupila mnogo voća i povrća. Tada sam nabavila i blender i sokovnik. Od tog dana smoothie, cijeđeni sokovi od voća i povrća, salate, riža, te ostala zdrava jela su postala moja svakodnevica. Nisam odmah izbacila sve životinjske proizvode, ali sam unos istih znatno smanjila (jednom do dva puta sedmično). Nakon određenog vremena promjena se i te kako vidjela!

Možda te zanima
ikigai

Ishrana po krvnim grupama donijela mi je prije svega energiju. Izgubila sam višak kilograma, te mi je koža postala besprijekorno čista! Takođe, počela sam spavati bolje i kvalitetnije i odjednom mi nije bilo mrsko otići na bilo koji trening. Jednostavno, kao da mi se život promijenio iz korijena i kao da se rodila neka nova JA.

ishrana krvna grupa zdravlje

Kako izgleda moja ishrana po krvnim grupama sada, 3 godine kasnije?

Već tri godine, ishrana po krvnim grupama je moj način života. Više od dvije godine nisam nikako konzumirala meso. Prije nekoliko mjeseci mi se javila želja da pojedem piletinu i poslušala sam svoje tijelo i to uradila. Jednostavno, shvatila sam da svako zna ono šta njegovom tijelu najbolje odgovara. Nekima je to veganska ishrana, nekome je to ishrana bogata mesom i životinjskim proizvodima, nekima odgovara makrobiotika.

PROČITAJTE: Najbolji izvori proteina za vegane i vegetarijance

Morate shvatiti da nema pravila, svaki organizam je drugačiji. Određena hrana je nekome gorivo, nekome otrov. Poslušajte svoje tijelo i konzumirajte ono što vama odgovara. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da bez obzira na ishranu koju vodite, definitivno u svoju svakodnevicu  treba da ubacite više voća i povrća, a izbaciti prerađene proizvode i šećere.

Ako me pitate da li ishrana po krvnim grupama funkcioniše, ne mogu vam sa sigurnošću reći, ali znam da meni najviše odgovara ovaj način života.

Slušajte svoje tijelo i neka vam zdravlje bude na prvom mjestu. Zapamtite da nije najbitnije da li ste mršavi ili zgodni, da li imate višak na ruci ili butu, najvažnije je da ste ZDRAVI.

P.S: Ako imate bilo kakva pitanja slobodno me pitajte u komentarima ispod ovog teksta, ili pišite na Facebook i Instagram magazina ZdraviJa.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh