Kako postati produktivan i skoncentrisan

Avatar photo

Obim posla i zadataka raste iz sata u sat, a vi nikako ne možete da se skoncentrišete i fokusirate na posao. Osjećate se lijeno, umorno i definitivno vam nedostaje motivacije? Ako se i vi pronalazite u ovom opisu, vrijeme je za promjene. U nastavku vam donosimo savjete koji će vam pomoći da se bacite na posao i stvarno “get things done”.

Diskonektujte se

Umjesto da radite ili odmarate u pauzi, vi konstantno gledate fotografije na Facebook-u ili Instagram-u. Ako ste se umorili od posla, te vam treba pauza, slobodno vrijeme iskoristite da prošetate, meditirate, popijete kafu ili pojedete užinu. Vrijeme za odmor treba podjednako da se poštuje kao i vrijeme za posao. Pretjeran boravak na društvenim mrežama, pogotovo kada ste umorni, će vas dodatno iscrpiti i izmoriti. Izađite iz kancelarije, udahnite svjež vazduh, te napunite baterije kako biste se mogli vratiti na posao.

Promijenite mjesto ili poziciju

Konstantan boravak na istom mjestu ili u istoj poziciji zna itekako biti iscrpljujući i dosadan. Da bi se motivisali za nove ideje i posao, s vremena na vrijeme promijenite raspored u kancelariji ili prostoriji u kojoj radite. U slučaju da vam prostor ne dozvoljava da premještate namještaj, probajte bar napraviti novi raspored na stolu ili sjednite u drugi čošak sobe kako biste osjetili osvježenje. Vjerujte nam na riječ i male promjene mnogo znače.

Fokusirajte se na jednu stvar

Umjesto da se nervirate i razmišljate koliko još stvari morate uraditi, zastanite na trenutak, udahnite duboko, odmorite, te se onda fokusirajte na jednu stvar, onu koja je u tom trenutku najvažnija i najhitnija. Briga i razmišljanje o svim stvarima koje morate uraditi zna biti itekako iscrpljujuće. Prestanite u glavi listati i brojati zadatke koje morate uraditi već se fokusirajte na jednu stvar, kada je ona gotova, pređite na novi zadatak. Zapamtite da i maraton počinje jednim korakom. Step by step!

Vježbajte

Možda te zanima
ljubavne veze horoskop

Tjelovježba je itekako važna kada je u pitanju rad i kreativnost. Trening, koji je pravi “izduvni ventil”, će vam pomoći da se riješite stresa koji ste dobili tokom radnih sati. Izdvojte bar pola sata dnevno za trening kako biste se odmorili i napunili baterije za novi radni dan. To ne mora da bude intenzivni trening u teretani, to može biti i samo pola sata večernje šetnje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh