Kako se hraniti zdravo kada (skoro) svi oko vas jedu nezdravo

Avatar photo

Hraniti se zdravo nije nimalo lako, i postaje sve teže kad drugi oko vas konzumiraju hranu za kojom najviše žudite. Kada ljudi sa kojima provodite najviše vremena ne brinu o hrani koju jedu, veoma lako će da vas povuku sa sobom u ponor nezdrave ishrane. ZdraviJa ima za vas par savjeta ako da to spriječite.

@patrickcolpron

Naručujte i idite sami po hranu iz različitih restorana

Ponekad, dogovor o restoranu iz kojeg ćete pokupiti hranu nije lak. Ako vaš cimer ili bolja polovina naručuje iz restorana brze hrane, a vi želite salatu, nema baš mnogo prostora za kompromis. Međutim, ako ste voljni da odete do oba restorana i pokupite svu hranu tako ćete osigurati da su obje strane zadovoljne.

Pravite različita jela koristeći slične sastojke

Problem postaje veći kad neko za koga kuhate (ili kad neko kuha za vas) ima različit ukus od vas. Umjesto da spremate totalno različita jela, bolji izbor bi bio različite varijacije istog jela koristeći iste sastojke. Na primjer, ako vaš partner sprema tortilje, vi možete da napravite salatu ili supu sa istim sastojcima.

Spremite nezdravu hranu na neko udaljeno mjesto

Kada osoba sa kojom živite drži hranu u kuhinji, koju vi pokušavate da izbacite iz ishrane, svaki put kad otvorite kuhinjske elemente i ugledate hranu za kojom žudite može vam postati nemoguće da joj odolite. Umjesto toga, držite tu hranu na nekom mjestu koje vi ne otvarate često.

Ne smatrajte svoj način ishrane dijetom

Ako posmatrate svoj način ishrane kao striktnu “dijetu”, možete se zamjeriti ljudima oko vas koji ne paze na to što jedu, naročito kada to rade ispred vas. Shvatajući da vi samo pravite različit izbor oko toga šta ćete jesti može vam pomoći da se lakše naviknete na zdravu ishranu.

Nosite zdrave grickalice u torbi

Ako ste u automobilu sa nekim ko je upravo naručio veliku porciju pomfrita, izuzetno je teško oduprijeti se porivu da se ne pridružite. Ako u torbi nosite ukusne i zdrave grickalice, možete njih da grickate bez da poremetite svoje zdrave navike.

Možda te zanima
recept za humus

Nagradite sebe ponekad

Niko ne može da se hrani zdravo sve vrijeme. Nagradite sebe i prepustite se povremeno i to će vam pomoći da lakše podnesete svakodnevne izbore. Ako vaši prijatelji idu na sladoled ili roštilj poslije posla, pridružiti im se nekad može da bude tačno ono što vam treba.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli. Pišite nam svoje utiske i ako imate neke prijedloge.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh