Kardio trening sagorijeva mišićnu masu – mit ili istina?

Avatar photo
misicna masa

Poznata je činjenica da je svakodnevni kardio trening od velike važnosti za zdravlje. Međutim, uvijek se pitamo da li kardio trening sagorijeva mišićnu masu. To je jedna od najčešćih tvrdnji kada je riječ o kardio treningu. Međutim, da li je to samo jedan u nizu mitova ili je ipak istina?

To je mit. Kardio trening ne sagorijeva mišićnu masu, štaviše, može vam čak pomoći da povratite ili povećate obim mišićne mase.

Razlog zbog kojeg je kardio stekao prilično loš ugled u izgradnji mišićne mase, jeste taj što se ova vrsta treninga najčešće povezuje sa drastičnim dijetama i procesima mršavljenja. Međutim, to je stvar ishrane. Jednostavno je – ukoliko ne konzumirate dovoljno kalorija i proteina izgubićete i mišićnu masu.

Dobro, jasno nam je da kardio ipak ne sagorijeva kalorije ali kako poboljšava izgradnju mišića?

zdrava hranaIstraživanje sprovedeno na uzorku od deset muškaraca uzrasta između 25 i 30 godina, pokazalo je da kardio trening povećava volumen mišića za 14 do 17 %. Pod uslovom da jedete dovoljno hranljivih materija, 30 do 45 minuta kardio treninga nekoliko puta sedmično može povećati mišićnu masu.

Naime, kardio je jedan od najbržih i najefikasnijih načina za povećanje broja kapilara, malih krvnih žila, koje stvaraju mrežu u mišićima. Što veći broj kapilara, to bolje, jer tijelo tada efikasnije može transportovati kiseonik, hranljive materije i hormone za rad i oporavak mišića. U suštini, kardio optimizuje puteve koje vaše tijelo koristi za popravljanje oštećenja koja se tiču važe težine.

Možda te zanima
brzo trcanje

Takođe, utvrđeno je da kardio trening poboljšava osjetljivost na insulin, što određuje koliko učinkovito tijelo obrađuje i koristi ugljene hidrate. Poboljšana osjetljivost na insulin za rezultat ima veći broj ugljenih hidrata i aminokiselina koje se unose u mišiće, a to dalje dovodi do povećanog rasta mišićne mase.

kardio treningZato, ne dozvolite da vam ovaj mit stoji na putu do vašeg cilja. Kardio trening u kombinaciji sa vježbama koje pokreću tjelesne mišiće (vježbe možete potražiti u našoj rubrici Vježbam i Mršam) odlični su saveznici za izgradnju mišićne mase.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh