Nova ruta u Julijanskim Alpama oduševiće ljubitelje hikinga

Avatar photo
Nova ruta u Julijanskim Alpama oduševiće ljubitelje hajkinga

Planinarenje postaje jedna od najpopularnijih aktivnosti u našim krajevima, a ako ste u potrazi za novom rutom, u nastavku vam otkrivamo čari nove 300 kilometara duge rute koja se gradi u našem komšiluku, a koja će oduševiti sve ljubitelje hajkinga. Julijanske Alpe u Sloveniji dobijaju novu hajking rutu u aprilu 2019. godine, a ruta će biti podijeljena u dionice duge oko 20 km.

Ruta će počinjati i završavati u pograničnom mjestu Rateče, na granici između Slovenije i Italije. U planu je da svaka dionica započne na autobuskoj ili željezničkoj stanici u selima kroz koje ruta prolazi, tako da planinari mogu provesti noć u lokalnim mjestima.

Takođe, u ponudu će biti uključene različite radionice kao što su upoznavanje lokalnih mitova i legendi, izrada suvenira te degustiranje kulinarskih specijaliteta regije.

julijanske alpeKrajolici Julijanskih Alpi su nevjerovatni, a najviši vrh dostiže visinu od 2500 metara nadmorske visine. Ruta uključuje vrh Triglava, najviše planine u Sloveniji, koja je dio istoimenog nacionalnog parka.

Ruta kroz Julijske Alpe će do sljedećeg ljeta biti potpuno obilježena te će biti otvorena za planinare iz različitih dijelova svijeta.

Dok uživate u pogledu na ove prelijepe krajolike koje oduzimaju dah, možete već polako da se pripremate za ovaj pohod. Šta će vam to sve biti potrebno od opreme za planinarenje i kampovanje ZdraviJa donosi u ovom i ovom tekstu, a ako želite da se sami okušate u pripremanju hrane u kampu, ideje donosimo na ovom linku.

Možda te zanima
vegan

nova hajking rutaPhotos by: lonelyplanet.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh