Logarska dolina: Tako blizu, a tako nestvarna

Avatar photo

Slovenija, ta mala balkanska zemlja, a tako posebna, po svojim prirodnim bogatstvima čak i nestvarna. Svaki milimetar je dotjeran, svaka travka je na svom mjestu, cvijeće miriše na svakom koraku. Divni ljudi, prirodnjaci, sjajni domaćini, učiniće da vaš boravak u Sloveniji pamtite do kraja života.

Vođena iskustvom svojih prijatelja, ZdraviJa je spremila bagpack i krenula na putovanje ka deželi. Nekako svi posjetu Slovenji vezuju za zimski period, ali vjerujte toliko je toga lijepog za vidjeti kad god došli. Nije bilo jednostavno odlučiti u kojem smjeru krenuti, ali vođena iskustvom prijatelja, krenula je put Logarske doline.

@wikimedia

Od samog ulaska u Sloveniju, kao da je vazduh drugačiji, kao da su stvari promijenile izgled. Sve je nekako postalo ljepše. Moguće da i jeste, a moguće je da se ZdraviJa zaljubila na prvi pogled te je to izazvano romansom.

Vratimo se Logarskoj dolini koja oduzima dah, ali doslovno. Put do nje nije bio ništa spektakularan, vožnja kroz kanjon, preko brda i dolina, sve do trenutka dok se nije ukazala tabla: Dobrodošli!

U tom trenutku dolazite na kapiju novog svijeta, posebnog i drugačijeg od svega što ste prethodno vidjeli. Kroz zelenu dolinu okovanu visokim stijenama koje pripadaju Alpama, vodi uski put sve do dijela predviđenog za smještaj, odmor i relaksaciju posjetilaca.

Oni koji vole istraživanje i avanturu mogu do tog dijela doći šumskim putem koji vodi uz malu rječicu, a gdje ćete biti u prilici da se upoznate sa različitim, pitomim životinjskim vrstama. Miris ljekovitog bilja se podrazumijeva, a na svakih nekoliko metara se možete informisati šta je to što upravo vidite ili čij to miris osjetite.

Andurriante Blog

Za najmlađe je, ali i one koji čuvaju dijete u sebi, napravljen poseban dio u šumi koji vas vodi kroz više bajki braće Grim. Tako ćete zakoračiti u još jedan, novi i drugačiji svijet.

Nikako ne treba propustiti lokalnu hranu u planinskim kućama, a kako je poznato, Slovenci vole popiti i neko hladno pivo ili čašu autohtonog vina. Naravno da im se trebate pridružiti.

@tripadvisor

Taman kad ste pomisliti da je to sve, grdno ste se prevarili, jer od posljednje planinske kuće kreće put u treći svijet. Takođe ćete imati dvije opcije, da automobilom dođete do nove destinacije ili nastavite pješačiti kroz šumsku idilu. Putokazi su vodili ka slapu Rinka. Slap pa još imena Rinka, nije obećavao sve do trenutka dok se nije ukazao.

Možda te zanima
od kuće

Nestvarno! Iz visoke stijene je izlazio 105 metara dug slap, inače najveći u Sloveniji, koji ju je iskrojio baš po svojoj mjeri. Odmah tu pored, na vrhu druge stijene se nalazila kućica koju nazivaju „Orlovo gnezdo“ u kojoj možete kupiti suvenir, osvježiti se, ali i iz druge perspektive vidjeti slap koji je uvršten u prirodnu baštinu Slovenije.

Koji god period godine izabrali, ta netaknuta priroda će imati šta da pokaže. Prijedlog je da, ukoliko dođete u proljeće, obavezno dođete i na jesen, ili ako izaberete ljeto, onda ne smijete propustiti i zimu. Dakle, računajte da ćete bar četiri puta otići do Logarske doline.

Uživaćete, kad vam ZdraviJa kaže.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh