Losos podstiče mršanje, štiti kosti i srce (VIDEO RECEPT)

Avatar photo
losos riba rucak zdravo vecera

Jesi li znao da je losos jedna od najzdravijih i najpopularnijih riba na svijetu, te da ima odličan uticaj na zdravlje cjelokupnog organizma? U nastavku pročitaj zašto bi trebao da losos uvrstiš na svoj meni barem jednom sedmično, te se inspiriši kako da ga spremiš uz pomoć recepata koje ti je ZdraviJa pripremila.

Losos je jako dobar izvor proteina, vitamina B12 i selena. Jedan je od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema. Losos možete pripremati na različite načine i dobro se slaže uz gotovo sve vrste povrća i začinskih biljaka.

Pripremi: Losos punjen sušenim paradajzom, feta sirom i špinatom

Losos podstiče mršanje

Ova riba je odlična za osobe koje žele postići i zadržati zdravu tjelesnu težinu. 100 grama lososa sadrži samo 200 kalorija. To će biti sasvim dovoljno da se osjećaš sito duže vrijeme. Losos neće uzrokovati nagle promjene nivoa šećera u krvi koje mogu povećati rizik od nastanka žudnje za grickalicama.

Štiti zdravlje kostiju

Losos je odličan za zdravlje kostiju. Jako je dobar izvor kalcijuma i kalcitonina koji održava uravnotežen nivo kalcijuma u tijelu. Istraživanja su pokazala da ova riba može pomoći u prevenciji različitih bolesti koštanog sistema, uključujući osteoartritis.

Napravi i ti naš najpopularniji recept: Grilovani losos sa medom i povrćem

riba losos hrana rucak vecera

Ova riba smanjuje rizik od nastanka srčanog udara

Losos će poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Sadrži omega-3 masne kiseline koje regulišu nivo krvnog pritiska, smanjuju rizik od nastanka hipertenzije, srčanog udara i ateroskleroze.

Ova riba smanjuje rizik od začepljenja arterija i učestvuje u prevenciji hronične upale u tijelu. Brojna istraživanja su pokazala da hronična upala u tijelu povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste kancera, bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes tipa 2, srčani i moždani udar.

Možda ti bude interesantan recept: Čili losos sa limetom

Poboljšava zdravlje i funkcionisanje mozga

Naučnici su otkrili da losos može popraviti raspoloženje. Osim toga, poboljšaće aktivnost mozga, pamćenje i koncentraciju. Ova riba je odličan izvor DHA masnih kiselina, za koje je dokazano da imaju pozitivan uticaj na kognitivne funkcije.

Stručnjaci ističu da je za djecu jako važno da konzumiraju losos jer će im ova riba pomoći u postizanju duže i kvalitetnije koncentracije. Osim toga, preliminarna istraživanja su pokazala da losos može smanjiti rizik od nastanka poremećaja pažnje.

Losos poboljšava kvalitet sna

Ako patite od nesanice, bilo bi dobro da povećate unos lososa. Naučnici su dokazali da osobe koje redovno konzumiraju losos spavaju kvalitetnije i rjeđe se bude usred noći. Ova riba sadrži triptofan koji ima blago sedativno svojstvo, zbog čega ćete se puno lakše i brže opustiti.

riba losos rucak vecera salmon omega 3

Riba koja poboljšava vid

Losos štiti zdravlje očiju i poboljšava vid. Istraživanja su pokazala da učestalom konzumacijom lososa možeš smanjiti rizik od nastanka suhoće očiju i gubitka vida. To je zato što ova riba sadrži flavonoide i masne kiseline koje imaju pozitivno djelovanje na zdravlje očiju.

Pokušaj losos pripremiti i na ovaj način: Grilovani losos sa avokado salsom

Kako odabrati i čuvati losos?

Prije nego što započneš s pripremom lososa, vrlo je važno znati kako odabrati i sačuvati ribu. Na tržištu su dostupni odresci i fileti lososa, dimljeni i konzervisani losos.

Možda te zanima
pecene jabuke desert

Svježa riba mora imati glatku i vlažnu kožu. Oči trebaju biti tamne i bistre. Ako ne planiraš pripremati svježi losos unutar nekoliko dana, stručnjaci preporučuju da ga zamrzneš.

ZdraviJa je u svojoj TV emisiji spremala losos sa tikvicom i brokulom, a recept možeš pogledati u nastavku:

Napravi i ove recepte:

Tjestenina i losos u bijelom sosu

Losos sa orasima u javorom sirupu

Nadamo se da je ovo dovoljno razloga da losos uvrstiš na vaš sedmični jelovnik, te da isprobaš neke od provjereno dobrih recepata koje smo i mi pripremali.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh