Moja jutarnja rutina koja svaki dan učini posebnim

Avatar photo
jutarnja rutina

Znate onu narodnu izreku „Ustao sam na lijevu nogu”? Kada neko to izgovori on želi da vam objasni da od samog jutra ništa nije krenulo po planu, od malih sitnica kao što su prolivena kafa i pocijepana bluza, pa do većih problema kao što su problemi na poslu i problemi sa finansijama. Naravno da na neke neplanirane situacije ne možemo uticati, ali skoro uvijek možemo uticati na promjenu našeg raspoloženja. Upravo je zato važno da dan započnete lagano, u miru i sa pravim rutinama i navikama, kako bi vam ostatak dana bio što bolji i uspješniji. U nastavku vam donosim savjete kako mi moja jutarnja rutina učini svaki dan posebnim.

Svako jutro se budim sat i po ili dva prije odlaska na posao. Čim ustanem otvorim prozor kako bi svjež vazduh ušao u sobu i razbudio me. Potom, „zategnem” krevet i pospremim ako još nešto treba u sobi.

Nakon toga odlazim u kupatilo gdje obavim jutarnju higijenu i umijem se hladnom vodom koja me dodatno osvježi i razbudi. Potom odlazim u kuhinju gdje pripremam toplu limunadu (nekada u limunadu dodam i kurkumu), te napravim kafu.

jutarnja rutinaU međuvremu pustim i pozitivnu muziku koja definitivno uljepša jutro i raspoloženje. Kada je kafa gotova, sjedam u svoju omiljenu fotelju gdje uvijek odradim brzinsku masažu lica i nanesem kremu na lice.

Dok uživam u kafi, na brzinu prelistam mejlove i poruke i odgovorim samo ako je nešto izuzetno bitno i hitno, ako nije, odgovoram na iste kada dođem u kancelariju. Uz miris kafe i zvuke muzike uzimam svoj rokovnik u koji zapišem plan za taj dan kao i moje trenutne zahvalnosti. Smatram da je izuzetno bitno ujutru se zahvaliti na bitnim stvarima kako bismo iste osvijestili.

Nakon toga, nekoliko trenutaka sjedim u miru i razmišljam ili meditiram uz pomoć Headspace aplikacije. Smatram da je izuzetno bitno da ujutru imamo nekoliko trenutaka za sebe i da ,,podesimo” svoje raspoloženje.

Iako vam je nekada mrsko ustati ranije, vjerujte mi, bolje vam je ustati na vrijeme i imati mirno i spokojno jutro, nego ustati u ,,5 do 12” i jurcati od ranog jutra. Kada dan počne u kašnjenju, jurcanju, velika je vjerovatnoća da će vam čitav dan i biti u haosu. Iskoristite mir jutra i uživajte u tišini i ljepoti početka dana.

Kada sam završila jutarnju meditaciju, uputim se ka kuhinji gdje pripremim doručak. Uglavnom doručkujem ovsene pahuljice sa voćem, avokado tost sa humusom, smoothie od povrća i voća ili jaja. Trudim se da dan započnem na što zdraviji način. Obavezno prije doručka popijem i veliku čašu vode.

Možda te zanima
dnevni umor

jutarnja rutinaU slučaju da nisam gladna, doručak spakujem i ponesem sa sobom na posao pa ga pojedem na pauzi. Ako sam gladna, odmah doručkujem, pospremim suđe i počnem da se spremam za posao. Kada sam spremna odlazim na posao i na putu ka kancelariji uvijek slušam pozitivnu muziku u autu koja me dodatno oraspoloži.

Često razmišljam šta sve treba da obavim kako bi mi dan bio što efikasniji i uspješniji. Kada dan započnem na ovaj način uvijek se osjećam mirno i raspoloženo. Smatram da je od izuzetne važnosti početi dan u miru i uz pozitivnu muziku.

Nadam se da će vam moja jutarnja rutina pomoći da promijenite svoje jutarnje navike, kako biste iskoristili dan maksimalno.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh