Naš health coach Tatjana Popović otkriva koja hrana djeluje kao prirodni afrodizijak

Tatjana Popović
prirodni afrodizijak

Nema mnogo naučnih dokaza o tome da hrana može pojačati libido i poboljšati seksualnu funkciju, međutim postoji veza između određenih namirnica i želje za seksualnim odnosima. Prirodni afrodizijak može biti hrana ili lek za koji se smatra da podstiče i/ili povećava libido, odnosno energiju i želju za seksom, te pojačava uzbuđenje. Oni funkcionišu na način da poboljšavaju cirkulaciju, umanjuju stres, ali i stimulišu proizvodnju endorfina i serotonina, takozvanih hormona sreće i zadovoljstva, pa samim tim pozitivno utiču na seksualnu funkciju. U nastavku teksta ću vam otkriti koje to namirnice imaju efekat prirodnog afrodizijaka.

prirodni afrodizijak
@totallywellness

Namirnice kao prirodni afrodizijaci

Patlidžan

Ako se pravilno koristi, patlidžan može uticati na povećanje seksualne želje. Budući da sadrži kalijum, vitamin B6 i mangan, ovo povrće se smatra neophodnim za seksualno zdravlje. Vitamin B6 pomaže u regulisanju nivoa polnih hormona koji utiču na libido.

Divlji losos

Kao i većina morskih plodova i različitih riba, losos ima bogatu istoriju kao prirodni afrodizijak. Budući da pomaže u smanjenju holesterola, podržava rad mozga i čini da se osećate dobro, losos vam može pomoći da popravite libido. Osim toga, predstavlja odličan izvor proteina – što utiče na izdržljivost tela i proizvodnju estrogena, testosterona i progesterona. Takođe, bogat je i omega 3 masnim kiselinama koje poboljšavaju protok krvi u erogene zone.

prirodni afrodizijak
@pinterest

Čili papričica

Verovatno jedan od najpoznatijih afrodizijaka, čili paričica, pomoći će vam da povećate protok krvi u telu, ublažite upale i smanjite hipertenziju, što na posletku može da poboljša seksualnu funkciju. Osim toga, ovo povrće sadrži jedinjenje kapsaicin, koji podiže nivo testosterona i povećava libido.

Nar

S obrizom na to da je bogat brojnim antioksidansima, koji smanjuju upale, te povećavaju protok krvi u celom telu, uključujući erogene zone, nar važi za odličan afrodizijak. Jedno istraživanje utvrdilo je da svakodnevno konzumiranje soka od nara može povećati nivo testosterona i kod muškaraca i kod žena, što povećava seksualnu želju kod oba pola.

Možda te zanima
kandidijaza

prirodni afrodizijak
@pinterest

Rukola

Rukola vekovima važi za odličan afrodizijak. Ona, kao i brojno drugo zeleno lisnato povrće sadrži azotne okside koji povećavaju protok krvi, čime istovremeno poboljšavaju seksualnu želju. Istraživanja su pokazala da su minerali u tragovima i antioksidansi iz rukole od suštinskog značaja za seksualno zdravlje. Oni blokiraju zagađivače životne sredine, za koje se smatra da imaju negativnan uticaj na libido.

Za još korisnih savjeta o ishrani posjetitie moj SAJT i počnite zdravo, već danas.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh