Neka vam hrana bude gorivo za organizam

Avatar photo

Ponekad se zapitamo da li smo stvarno gladni i zašto uopšte posežemo za hranom ako ne osjećamo istinsku glad. Hrana koju unosimo u organizam nam je sve. Od energije koju ćemo imati, preko raspoloženja, osjećanja, kakva će nam koža i kosa biti… Sve počinje i završava sa onim šta se nalazi u tanjiru ispred nas.

Na nama je da odlučimo kakvu ćemo hranu unositi u svoj organizam. Mnoštvo je namirnica za koje se kaže da su zdrave a one su sve samo to ne. Takve namirnice nas čine nervoznima, razdražljivima, a to ne želimo. Jedan od najboljih načina da to promijenite je da počnete da se hranite pravilno. Na šta tačno mislimo pogledajte u pitanjima i odgovorima koja se najčešće javljaju.

Koje hranljive sastojke trebamo unijeti u organizam baš svaki dan?

Bitno je da balansirate unos vlakana, proteina i zdravih masti u organizam. Vlakna dobijate iz povrća, proteine iz organskih jaja, orašastih plodova, sjemenki te nekih vrsta mesa. Zdravih masti ima u avokadu, maslinama ili kokosovom ulju.

Ako vam je teško odjednom unijeti dosta povrća i zeleniša u organizam, napravite smoothie za doručak a recepte i ideje nađite u našoj rubrici Pravim.

smoothie

Koliko vode je potrebno da pijem u toku dana?

Na ovu temu odgovore možete naći u tekstu koji smo prije objavili, a nalazi se na ovom linku.

Trebamo li unijeti dodatne kalorije ili proteine u danima kada vježbamo?

Sve zavisi od vrste vježbi koje radite. Zato je najbolje da sami osluškujete svoje tijelo i tako ćete dobiti najbolji odgovor na ovo pitanje.

Ako radite snažne vježbe i cilj vam je dobijanje mišićne mase, dodatni proteini su itekako potrebni.

Kada ne vježbam, šta da jedem?

Nema potrebe za dodatnim kalorijama jer ih nećete ni sagorijevati i u ovom slučaju je najbolje da slušate svoje tijelo i zapitajte se da li ste stvarno gladni.

Pazite na unos ugljenih hidrata i pravilno ih uparite sa vlaknima i proteinima da biste održali ravnotežu šećera u krvi.

Šta jesti prije a šta nakon vježbanja?

Ovo je posebno individualno. Sve zavisi od vas samih a i od intenziteta vježbi koje ćete raditi ili ste radili.

Možda te zanima
saveti za detoks

Prije treninga jedite manje obroke kao što su organske žitarice u kombinaciji sa kokosovim mlijekom ili pola avokada.

Nakon treninga neki od vas neće ni osjetiti potrebu za jelom. Ako je pak osjetite, preporučuje se da izbjegavate voće i masnu hranu.

Kakvu ulogu ima kofein?

I ovo zavisi od osobe do osobe. Umjerene količine kofeina za neke ljude su odlične, nekima ne prijaju. Međutim, nije dobro koristiti previše kofeina da biste se održali budnima i dobili dodatnu energiju. To će vam pomoći samo u datom trenutku a kasnije ćete osjećati još veći umor i malaksalost.

 

Zato, nađite vremena za odmor i pauzu od posla ili vježbanja. Ipak je to najpotrebnije našem tijelu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh