Neka vaša kosa bude zdrava tokom ljeta

Avatar photo

Kosa je, poput kože, tokom ljeta izložena mnogim prirodnim faktorima kao što su UV-zračenje, znojenje vlasišta, te hemikalije iz kozmetike koje mogu reagovati sa znojem te uzrokovati iritacije vlasišta. ZdraviJa vam donosi korisne savjete na koji način da njegujete i zaštitite kosu tokom ljeta, kako bi ostala sjajna, lijepa i zdrava.

Koristite ulje za kosu

Prirodna ulja dubinski njeguju kosu i vlasište, daju potrebnu zaštitu od invazije gljivica, te sprečavaju nastanak peruti i suvoće vlasišta. Prirodna ulja takođe hrane kosu esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E. Na taj način kosa je njegovana, sjajna, a i vrhovi se manje oštećuju.

Zaštitite kosu od sunca

Prije nego što izađete vani, zaštitite kosu šeširom sa velikim obodom ili maramom. Ako iz bilo kojeg razloga niste u mogućnosti da pokrijete glavu ili to jednostavno ne želite, prije izlaska svakako nanesite tanak sloj biljnog ulja na kosu. Tokom intenzivnog sunčanja možete nanijeti i preparat za njegu kose sa zaštitnim UV-faktorom.

Izbjegavajte “teške” preparate za stilizovanje

Tokom ljeta, kombinacija znoja i hemikalija iz laka za kosu može rezultovati iritacijom vlasišta. Zbog toga koristite preparate na biljnoj bazi, poput pjene sa biljnim ekstraktima. Obratite pažnju prilikom kupovine da odaberete kvalitetan proizvod, budući da nije svaki proizvod sa etiketom “prirodan” i napravljen od 100% prirodnih sastojaka.

Iskoristite blagodeti koprive

Kopriva je dostupna gotovo na svakom “nedirnutom” kutku u prirodi, a uz to je potpuno besplatna. Često se koristi kao sastojak u šamponima za liječenje peruti i masne kose. Naše bake su gotovo sve probleme vlasišta “tretirale” pranjem kose u vodi u kojoj bi prethodno kuvale svežanj koprive.

Možda te zanima

Oprez pri hemijskom tretiranju kose

Ako želite napraviti ondulaciju ili bojenje kose trajnom bojom, prethodno se posavjetujte sa frizerom o mogućim komplikacijama tokom izloženosti kose suncu i morskoj vodi.

Ovo su samo neki od savjeta koje smo vam pripremili kako biste imali zdravu i njegovanu kosu tokom cijelog ljeta.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh