Posljednja prašuma Evrope – Perućica

Avatar photo

Prašumom se naziva šuma na koju čovjek nije imao uticaja, ona koja se od svog početka razvija potpuno prirodno. Iako su tokom istorije bili mnogobrojni, danas su ovi prirodni dragulji podvrgnuti strogoj zaštiti, a jedan od posljednjih primjera je u Bosni i Hercegovini, u Nacionalnom parku Sutjeska i zove se Perućica.

Šumski rezervat Perućica ima površinu od oko 14,53 kilometara kvadratnih, čini ga veliki broj stabala starih preko 300 godina dok se vjeruje da je sama šuma stara i do 20 000 godina. Živi svijet Perućice, izražen najviše kroz vegetaciju, veoma je brojan i bogat. U okviru ovog prirodnog rezervata, pored bukve, jele i smrče, takođe su zaštićeni primjerci pod-alpske bukve, pod-alpske smrče, čistog planinskog javora, te raznovrsna vegetacija borova i planinska travnata vegetacija.

O bogatstvu ove šume svjedoči i činjenica da je registrovano preko 170 vrsta stabala i grmlja, a takođe i preko 1000 vrsta trava. Zbog svoje ljepote i bogatstva, 1952. godine je ova kišna šuma proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi u naučne i obrazovne svrhe, a od 1954. godine je pod zaštitom države kao prirodni rezervat te je prepoznat i od strane UNESCO-a.

Prema naučnicima na Univerzitetu Yale, Perućica je idealno mjesto za studije o ulozi šuma u globalnom ciklusu ugljenika s obzirom da je ona jedna od posljednjih netaknutih šuma u savremenoj Evropi, a upravo to je čini savršenom prirodnom laboratorijom. Perućica je pravo prirodno blago, vrlo je gusta pa je u nekim područjima čak neprohodna, a posjete su dozvoljene samo uz prethodno zakazan aranžman kod vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Možda te zanima
preporuke francuski klasici

Vrlo nedostižan teren prvobitne šume sačuvao je brojne endemske primjere flore i faune. U srcu pukotine jedne od stijena nalazi se vodopad Skakavac, visine preko 70 metara. Skakavački vodopad daje posebnu vizuelnu ljepotu takozvanim “plućima Evrope”. On je jedan od najviših vodopada u zemlji a skriven je ogromnim pokrivačem zelenih stabala bukve i smrče. Nacionalni park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park Bosne i Hercegovine, osnovan 1962. godine. Najviši vrh u oviru parka je Maglić koji se nalazi na visini 2.386 metara, a upravo u njegovom podnožju nalazi se i kišna šuma, Perućica.

Ako sebe smatrate ljubiteljem prirode, sa sigurnošću možemo da vam kažemo da je obilazak ove prelijepe i jedinstvene prašume u Evropi ostvarenje svakog sna.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh